Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta vara på måltidsturismen

Utomlands är gårdsförsäljning av alkoholdrycker en viktig faktor för att profilera bygder, skapa matupplevelser som utvecklar måltidsnäringen, skriver tjugo debattörer, däribland Per Johansson, matlandetambassadör i Hälsingland

En ökad turism är en konkret möjlighet för landsbygden för ökad sysselsättning och företagande. Som mat- och turismföretagare på landsbygden är vi beroende av att besökarna blir flera. På så sätt utvecklas våra företag och vi får en stabilare grund att stå på.

Måltidsturismen är ett område som har ett stort intresse både lokalt, regionalt och internationellt. Låt oss därför ta vara på de möjligheter som måltidsturismen erbjuder med ökad sysselsättning, ökad livskraft för landsbygden och en kreativ, innovativ bransch.

Utomlands är gårdsförsäljning av drycker en viktig faktor för att profilera bygder, skapa matupplevelser som utvecklar måltidsnäringen. I Sverige är gårdsförsäljning av alkoholdrycker inte tillåtet. Småskaliga tillverkare får inte sälja sina produkter till besökare. Skälen är smått obegripliga när det är tillåtet till och med i länder med alkoholmonopol, som Finland och Norge.

En del i retoriken mot förslaget är att det bara berör ett litet antal vingårdar i södra Sverige. Så är dock inte fallet.

Redan nu ser vi en utveckling där lantbrukare och andra företagare på landet öppnar små lokala bryggerier. Det finns en också stor potential för viner av frukt och bär. Gårdsförsäljning av dessa drycker höjer landsbygdens attraktionskraft och skapar mängder med nya företag och arbeten. Utan svenska drycker kan Sverige aldrig bli ett matland i internationell klass.

Frågan om gårdsförsäljning av vin, öl och alkoholhaltiga drycker har hamnat i en svensk politisk långbänk. Det är svårt att se varför. Politikerna velar, eller är det så att de medvetet vill sänka oss?

Men det kan också handla om okunskap; att man inte inser att de marknader och andra events som kan skapas tillsammans med småskaliga producenter och gårdsförsäljning, ökar landsbygdens attraktionskraft på ett kraftfullt sätt. Med fler besökare som lockas till landsbygden skapas förutsättningar för tusentals nya jobb.

Frågan om gårdsförsäljning tangerades av Alkohollagsutredningen som med några få meningar avfärdade möjligheten utan någon rimlig utläggning. Den därpå följande utredningen om gårdsförsäljning genomförde en genomgripande analys och beskrev hur försäljning kan genomföras utan att riskera folkhälsan, Systembolagets monopol eller EU-rätt.

Uppenbarligen förstår politikerna inte våra behov som företagare utan sätter käppar i hjulet för mat- och turismföretagandets utveckling. Tydligen lyssnar man hellre på vanföreställningar och ogrundade skräckbilder om spritbutiker i varje gathörn, monopolet går i graven, supandet ökar etc. Vi förväntar oss att lagstiftande politiker ska klara av att genomskåda sådan retorik, särskilt som det finns ett tungt och gediget utredningsförslag att grunda beslut på.

Vi kräver därför att riksdagen undanröjer hindren för vår utveckling. Sluta vela och tillåt gårdsförsäljning av alkoholdrycker nu.

Britta Andersson

Matlandetambassadör

Östergötland

Lennart E. Bengtssson

Matlandetambassadör 

Halland

Claudia Dillman

Matlandetambassadör Uppland

Fred Henriksson

Matlandetambassadör

Dalarna

Carina Johansson

Matlandetambassadör Dalsland

Jan-Anders Jarebrand

Örtagård Öst

Per Johansson

Matlandetambassadör

Hälsingland

Sten Janér

Matlandetambassadör Småland

Per Jobs

Fish Your Dream

Fia Gulliksson

Matlandetambassadör Jämtland

Per Karlsson

Matlandetambassadör

Bohuslän

Michael Kühne

Matlandetambassadör

Härjedalen

Maria Källström

Kommunalråd i Åre

Urban Laurin

Entreprenör, författare

Knut Lillienau

Matlandetambassadör Värmland

Rolf Axel Nordström

Matlandetambassadör

Skåne

Tor Norrman

Skärvångens bymejeri, Jämtland

Patrik von Corswant

Matlandetambassadör

Gotland

Claes Wernersson

Matlandetambassadör

Västergötland

Ulla Zimmerman

Matlandetambassadör

Blekinge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel