Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tabletter löser inte sömnproblemen

Många ser sömntabletter som lösningen på sömnproblem.
Men tabletterna kan orsaka en rad biverkningar, allt från mardrömmar till glömska och dålig balans.
Nu lanserar landstinget i Gävleborg nya metoder som ska ge bättre sömn utan sömnmedel.

Att inte kunna sova är ett problem för många svenskar. Undersökningar visar att 20-30 procent av kvinnorna och 12-20 procent av männen lider av sömnsvårigheter.

Många vänder sig till läkare för att få hjälp. Gävleborgarna är jämförelsevis flitiga användare av sömnmedel. Förbrukningen i länet ligger över riksgenomsnittet.

Statistiskt sett tar drygt fem procent av länets invånare en sömntablett varje dag.

– Ofta söker patienten för andra besvär. Först mot slutet av samtalet brukar de nämna att de också sover dåligt och därför behöver sömntabletter, berättar Peter Rosenberg, familjeläkare på Södertulls hälsocentral i Gävle.

Att skriva ut tabletter är en enkel lösning på patientens problem. Men det är inte alltid den bästa.

– Sömntabletter är inte ofarliga. Alla ger biverkningar som kan vara mer eller mindre allvarliga, säger Peter Rosenberg.

Olika sömnmedel ger olika biverkningar. Svåraste biverkningarna har de äldre medlen, de så kallade bensodiazepinerna. Men även modernare preparat som de vanligt förekommande Z-medlen – Immovane, Stillnoct och Sonata – ger oönskade effekter.

Dagtrötthet, glömska, yrsel och förvirring är vanliga biverkningar av sömnmedel, särskilt för äldre personer. Medlen kan paradoxalt nog också försämra sömnkvaliteten hos patienterna genom att till exempel framkalla mardrömmar.

Eftersom det ofta är äldre människor som äter sömntabletter – sömnproblem är vanligare i högre åldrar – kan biverkningarna ge allvarliga följder. Den som blir yr och muskelsvag på grund av sömntabletter löper ökad risk att ramla och kanske bryta benet eller skada sig på annat sätt.

En annan nackdel med medicinerna är att den som en gång börjat att regelmässigt ta en sömntablett varje kväll kan bli beroende och få svårt att sluta. Effekten av sömnmedlen tenderar också att minska ju längre man använder dem.

– Sömnmedel ska helst bara användas en kortare tid. Medlen ger lindring men kommer inte åt orsaken till sömnbesvären, säger Peter Rosenberg.

Nu tänker landstinget i Gävleborg göra ett försök att få ned sömntablettkonsumtionen i länet och styra in patienterna mot andra behandlingsformer istället.

Peter Rosenberg ingår i en projektgrupp som under fjolåret tog fram en plan för hur patienter med sömnbesvär ska tas omhand i fortsättningen.

Från och med årsskiftet ska hälsocentralerna vara bättre rustade än tidigare att ta hand om patienter med sömnbesvär.

Redan när patienten ringer och söker hjälp ska rådgivningssköterskan kunna komma med allmänna råd. Patienten ska sedan kunna få tid hos en hälsosamordnare för samtal om sömnbesvär och livsstilsfrågor.

Hälsosamordnaren, som är en sjuksköterska eller undersköterska med specialutbildning i friskvård, ska kunna hjälpa patienten att komma till insikt om vad det är som gör att personen sover dålig.

Det kan handla om enkla saker som att sluta ta tupplurar mitt på dagen eller minska på kaffedrickandet på kvällarna men även om att leva sundare och stressa mindre.

Om det handlar om allvarligare problem ska patienten kunna lotsas vidare till psykolog. Sömnskola och kognitiv beteendeterapi är två metoder som ska kunna erbjudas.

Även sjukgymnast kan komma att kopplas in. Avspänning, stresshantering och fysisk aktivitet på recept är sådant som en patient med sömnbesvär kan ha nytta av.

Det här konceptet har tagits fram och tidigare använts med framgång av landstinget i Jönköping.

– Där gick sömnmedelsförskrivningen ned med tio procent, vi hoppas på minst samma effekt här, säger Peter Rosenberg.

Att inte kunna sova kan vara ett stort problem.

Men Peter Rosenberg anser samtidigt att många uppförstorar saken. Att vakna tidigt på morgonen utan att kunna somna om är vanligt bland äldre. Men det betyder inte automatiskt att de sover för lite.

– Nej, många äldre tänker inte på att de också går och lägger sig tidigt. Somnar man klockan nio på kvällen och vaknar klockan tre på morgonen har man sovit sex timmar och det är fullt tillräckligt för en äldre person, säger Peter Rosenberg.

Men det är inte roligt att ligga vaken på natten och skruva på sig?

– Nej, men kan man inte somna om är det bättre att gå upp ur sängen och göra någonting, tycker Peter Rosenberg.