Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tabletter mot cancer

GÄVLE
Alltfler cancerpatienter slipper ligga på sjukhus när de ska få cytostatikabehandling. Istället kan de sköta behandlingen hemma med hjälp av tabletter.

En friare och skonsammare behandlingsform.
- Patienten blir mindre bunden till sjukhuset. Den som vill kan ta dosetten med sig och resa bort några dagar, säger Ragnhild Johansson, sjuksköterska på länssjukhusets onkologklinik i Gävle.
Tillsammans med kollegan Astrid Möller förestår hon den särskilda mottagning som kliniken har för behandling med cytostatika - eller cellgifter som det fortfarande ofta kallas - i tablettform.

Bara Gävle och Örebro
Länssjukhuset i Gävle är tillsammans med regionsjukhuset i Örebro de enda sjukhus i landet som har en sådan specialmottagning.
- Vi finns här som trygghet för patienterna om de blir oroliga eller får problem med biverkningar, säger Astrid Möller.
Cytostatika i tablettform är inte nytt i sig. Tidigare har möjligheten dock bara funnits för mindre grupper av cancerpatienter. Det nya är att tablettbehandling nu har utvecklats även för patienter med bröstcancer och tjock- och ändtarmscancer, två av de stora folksjukdomarna inom cancern.
Med hjälp av tabletterna kan patienten behandla sig själv i hemmet. En behandlingskur omfattar 21 dagar. Patienten tar tablett morgon och kväll under två veckors tid och gör sedan uppehåll i en vecka. Därefter kan en ny kur eventuellt inledas.
Det är läkare som skriver ut tabletterna och doseringen är individanpassad. Innan den första behandlingen sätts i gång får patienten träffa sjuksköterskorna på mottagningen för information och rådgivning. Sköterskorna ringer sedan upp patienten efter en vecka för att höra hur det går. Inför nästa kur får patienten återkomma till mottagningen för en ny avstämning.
- Patienterna kan hela tiden kontakta oss om det uppstår problem eller frågor, säger Ragnhild Johansson.
I allmänhet klarar patienterna tablettbehandlingen bra. Det som kan variera från fall till fall är biverkningarna. Diarré, illamående och domningar i och hudbesvär på händer och fötter förekommer relativt ofta.

Färre stick
Men tabletternas biverkningar är något lindrigare än dem som "vanlig" intravenös cytostatikabehandling ger. Med tablettbehandling slipper patienten också att vid upprepade tillfällen behöva bli stucken i armen, något vissa finner mycket obehagligt. Möjligheten att sköta hela medicineringen själv och slippa åka till sjukhus är också något många patienter ser som en fördel.
Tablettbehandling är lika säker och effektiv som intravenös behandling, enligt Johan Ahlgren, överläkare på onkologkliniken. Den är också efterfrågad av patienterna. Han är övertygad om att metoden kommer att utvecklas ytterligare och att fler patienter efterhand kommer att komma i åtnjutande av den.
- Vi har i dag tio-tolv patienter som får cytostatika i tablettform. På några års sikt kommer det antalet att vara fördubblat utan vidare, säger han.

BJÖRN HANÉRUS