Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tack för att ni finns!

Dags för vårens andra Distro, Konstcentrums nya arena för konst, musik och performance. Förutom underhållning från scen samt mat och dryck kan man ta del av aktuella utställningar.

Annons

Härligt rörig är Eva Österberg Ericssons utställda ateljé, där känns som hemma. Längre in Linda Bäckströms färgstarka objekt i fogskum och frigolit.

I hörsalen pågår Jan Lindblad Film Festival, fyra dagars filmvisning och presentation av naturfilmaren Jan Lindblad, välkänd och uppskattad under min uppväxt, nu mera bortglömd.

Ingela Ihrman, som arrangerar festivalen har intresserat sig för honom i flera år, hans längtan efter orörd natur i tropikerna.

Hon vill lyfta honom ur glömskan, intresserad av äventyret som konstnärlig metod och hur Jan Lindblad, i en tid då medieklimatet var helt annorlunda, skapade en nordbornas drömvision av djungeln.

Funkade även i svartvitt, minns jag. Intressant att en yngre generation upptäcker honom, med nya ögon.

Ingela Ihrman är också en av tre medlemmar i gruppen som denna helg gästar Distro. Hägerstens Botaniska Trädgårdsradio är ett ambulerande, experimentellt konst- och musikprojekt av och med Ingela Ihrman, som står för kostymerna, Sofia Hultin, sång och piano och Johan Eriksson, sång och gitarr.

Sofia och Johan skriver musiken och släppte sin första skiva 2010. För kvällens mingelmusik står DJ Miss Wild alias Vilda Kvist, som för övrigt delar Stockholmsateljé med Ingela och Sofia.

Hägerstens Botaniska har tidigare framträtt på Liljevalchs vårsalong, i shoppinggallerior och på konstmuseer, samt på olika klubbscener i Stockholm. Projekten varierar, just detta handlar om olycklig kärlek och andra relationsprobelm och sattes ursprungligen ihop till Alla hjärtans dag. Föreställningen baseras på brev som lyssnare skickat in, breven läses, besvaras och så blir det en låt till tröst.

Och jag vill bara säga så här: Tack för att ni finns och far runt med er trädgård, vi behöver er.

Omättligt är vårt behov av tröst, av vila, svalka, av påminnelser om att vardagen finns och fortsätter, vad som än sker. Att imorgon är en annan, bättre dag, att vi har många underbara dagar och nätter framför oss, att ensamheten har ett slut och att det går att komma över den olyckliga kärlekens svarta träsk.

Scenen i Konstcentrum har med enkla medel förvandlats till en trädgård, med gröna blad på pianot och på golvet, knoppiga hyacinter i kruka. In kommer trion i fantastiska dräkter. Ingela som majestätisk padda med gyllne iris, Johan och Sofia som ringblommor med stora kragar. Blomdräkterna påminner om flytvästarna i min barndom, med flytkragar som kan fällas upp eller ner.

Ingela berättar efteråt att dräkterna kan fylla flera funktioner, från blommor till klippfåglarna i Jan Lindblads Guldtupparnas Berg. Andra dräkter som förekommit är en jätteutter, också från Jan Lindblad.

Sex brev, sex låtar spelar de för oss, en andäktig liten skara som letat sig till Konstcentrum i gråvädret. Påannonser sätter stämningen: Hägerstens Botaniska Trädgårdsbio – din dagsmeja i vinterbusskuren, lägger groblad på ditt hjärtas sår...

Svängig, enkel vispop blir det, helt akustisk på gitarr och Konstcentrums lagom ostämda piano. Det är musikaliskt och samspelt, och så bra de sjunger, utan åthävor eller påklistrad attityd.

Om att göra slut, om att bli lämnad, om utanförskap, förlust, om att gå vidare.

Trion utstrålar vänlighet och charm, och visst är det både skickligt och modigt att kunna, våga och förmå ta sig an detta med hjärta och smärta utan att det blir det allra minsta smörigt, töntigt eller pretto.

Camilla Dal

Annons