Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tacos och läsk – det är mysigt

Nya tider, nya traditioner. Vad gjorde man på fredagskvällarna för 100 eller 50 år sedan? Så länge lördagarna var skol- och arbetsdagar för de flesta så var väl fredagskvällen som vilken annan kväll som helst.

Annons

Men när kom fredagsmyset in i våra liv? Och när blev det obligatoriskt? För fredagsmys det är viktigt det. Då när arbetsveckan är slut och man kan pusta ut med nåt gott att äta. Tydligen ser myset ganska lika ut från familj till familj.

Jodå, det finns en undersökning om den saken också, från en juiceproducent. Där ser man att 44 procent av familjerna i Gävleborg äter tacos på fredagskvällen. På andra plats, 16 procent, kommer thaimat och tolv procent äter pizza. Visst anar man att barnens älsklingsrätter dominerar. Och att rätterna också är rätt nya begrepp, för vem hade hört talas om tacos före 90-talet?

För föräldrarna är det viktigast att få vara med familjen. För barnen är det bästa med fredagskvällen att de får äta chips och popcorn. Sen kommer umgänget med familjen, maten, tv och att få stanna uppe länge. Och så får de läsk fredagen till ära.

Och dagen därpå är det dags för lördagsgodis. Också det ett ord som inte fanns förr. Då fanns däremot den heliga söndagsmiddagen med obligatorisk närvaro. Finns den kvar?

Mer läsning

Annons