Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tågbuller i Lexe - men Banverket lyssnar inte

GÄVLEBanverket vill inte utreda vad bättre bullerskydd i Lexe skulle kosta. De bulleråtgärder som man redan föreslagit är fullt tillräckliga, anser man.

Annons
I mars förelades Banverket av byggnads- och miljönämnden i Gävle att redovisa vad det kostar att minska bullret från tågen i Lexe ännu mer. Det beslutet har Banverket nu överklagat till länsstyrelsen.
- Föreläggandet avser mer långtgående förpliktelser än vad Banverket rätteligen kan åläggas. Det måste upphävas, argumenterar Jan Allevåg, Banverkets jurist, som skrivit överklagandet.
Tågbullret i Lexe har diskuterats i flera år. 1999 skrev fastighetsägarna i Lexe till Banverket och Gävle kommun och klagade. Förra året ålade kommunen Banverket att göra nya bullermätningar i Lexe.
Mätningarna visade att bullret ligger under de gränsvärden som regeringen har beslutat om, ansåg Banverket. Men byggnads- och miljönämnden i Gävle tyckte inte att mätningarna visar att allt är frid och fröjd.

Ingen ombyggnad i Lexe
I stället för att sätta gränsvärdet vid högst 55 decibel inomhus, bör gränsvärdet vara högst 45 decibel inomhus, tyckte nämnden, och hänvisade till en dom i Koncessionsnämnden för miljöskydd 1995 som gällde tågbuller i Storvik.
Banverket anser dock inte att storviksdomen ger någon vägledning för vad som ska gälla i Storvik. I Storvik handlade det om en ombyggnad av järnvägen, vilket det inte gör i Lexe.
- Banverket har naturligtvis inte något emot att de boende i Lexeområdet får en så bra boendemiljö som möjligt. Vi motsätter oss dock att förbättra boendemiljön i Lexe om detta i praktiken medför att förbättringarna sker på andra bostadsområdens bekostnad, skriver Banverket i sitt överklagande.