Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tågbuller i Lexe - men Banverket lyssnar inte

GÄVLEBanverket vill inte utreda vad bättre bullerskydd i Lexe skulle kosta. De bulleråtgärder som man redan föreslagit är fullt tillräckliga, anser man.

I mars förelades Banverket av byggnads- och miljönämnden i Gävle att redovisa vad det kostar att minska bullret från tågen i Lexe ännu mer. Det beslutet har Banverket nu överklagat till länsstyrelsen.
- Föreläggandet avser mer långtgående förpliktelser än vad Banverket rätteligen kan åläggas. Det måste upphävas, argumenterar Jan Allevåg, Banverkets jurist, som skrivit överklagandet.
Tågbullret i Lexe har diskuterats i flera år. 1999 skrev fastighetsägarna i Lexe till Banverket och Gävle kommun och klagade. Förra året ålade kommunen Banverket att göra nya bullermätningar i Lexe.
Mätningarna visade att bullret ligger under de gränsvärden som regeringen har beslutat om, ansåg Banverket. Men byggnads- och miljönämnden i Gävle tyckte inte att mätningarna visar att allt är frid och fröjd.

Ingen ombyggnad i Lexe
I stället för att sätta gränsvärdet vid högst 55 decibel inomhus, bör gränsvärdet vara högst 45 decibel inomhus, tyckte nämnden, och hänvisade till en dom i Koncessionsnämnden för miljöskydd 1995 som gällde tågbuller i Storvik.
Banverket anser dock inte att storviksdomen ger någon vägledning för vad som ska gälla i Storvik. I Storvik handlade det om en ombyggnad av järnvägen, vilket det inte gör i Lexe.
- Banverket har naturligtvis inte något emot att de boende i Lexeområdet får en så bra boendemiljö som möjligt. Vi motsätter oss dock att förbättra boendemiljön i Lexe om detta i praktiken medför att förbättringarna sker på andra bostadsområdens bekostnad, skriver Banverket i sitt överklagande.