Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tågpendlare upprörda över betalparkering

Snart börjar kommunen ta betalt av alla som ställer bilen bakom Thoren Business School på Alderholmen.

Men beslutet upprör tågpendlare.

– Det sänder fel signaler, säger Anna Graham.

Anna Graham bor på Norrlandet i Gävle. Två dagar i veckan pendlar hon till Stockholm i sitt jobb som personalchef på Sandvik. Övriga dagar arbetar hon i Sandviken.

När hon ska till Stockholm brukar hon åka bil till Alderholmen och där parkera på den stora ytan mellan Gevalia och Thoren Business School för att sedan åka vidare med tåg.

Ytan är populär bland tåg- och busspendlare. Dagligen kan det stå runt 250 bilar där.

– Bussförbindelserna med Norrlandet har visserligen blivit bättre, men för mig blir det ändå minst 40 minuters väntetid inne i stan vid varje byte. Med tanke på mina långa jobbdagar vill jag kunna använda den tiden till annat, säger Anna Graham.

Ändå har hon nu börjat ta bussen sedan kommunen meddelat att det ska börja kosta pengar att parkera på den aktuella ytan.

Hon har inte fått reda på hur mycket, men tycker att det sänder fel signaler till de pendlare som redan åker på Sveriges dyraste tågsträcka.

– Det rimmar illa med att kommunen vill att fler ska åka kollektivt. Effekten blir nog snarare att folk börjar åka bil hela vägen till Stockholm, Tierp, Bollnäs eller vart de nu ska. Det blir helt enkelt för krångligt att betala parkeringsavgift varje dag, säger Anna Graham.

Kommunens exploateringsingenjör Claes-Göran Bergkvist berättar att det kommer att kosta två kronor i timmen att parkera där klockan 9–18 på vardagar – billigare än på andra platser i stan.

Anna Graham medger att det är överkomligt för hennes del, men menar att många andra kanske inte har råd.

– Det blir ändå över 4 000 kronor per år för den som står där dagligen. Rent principiellt tycker jag att det är fel. Det blir som att straffa pendlarna, säger hon.