Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tågstopp i helgen på Ostkustbanan

GÄVLE
Har du tänkt ta tåget mellan Gävle och Stockholm i helgen? I så fall bör du räkna med betydligt längre restid än normalt eller tänka om. All tågtrafik på sträckan Gävle - Uppsala ställs nämligen in mellan 18-tiden på fredag kväll och klockan 6 på måndag morgon.

Annons
Orsaken är omfattande banarbeten som ska göras på de två sträckor på Ostkustbanan söder om Gävle som just nu byggs om till dubbelspår, Bomansberget - Furuvik och Skutskär - Älvkarleö.
Drygt 60 personer kommer att jobba dygnet runt för att hinna med så mycket som möjligt under tågstoppet. Det största jobbet görs i Skutskär där en gång- och cykeltunnel ska tryckas in under banvallen vid Idbäcksvägen med hjälp av stora domkrafter. I Älvkarleö ska en gång- och cykelbro monteras och där Korsnäsvägen och järnvägen korsar varandra ska elledningar byggas om.
Järnvägsbyggarna måste göra jobb som kräver tågstopp ytterligare några gånger. Senare i höst sker nästa stopp. Dessutom planeras två stopp i vår.

Klart 2005
De två nya dubbelspårssträckorna kostar nära en halv miljard att bygga. De kommer att vara klara i november 2005.
Ostkustbanan mellan Stockholm och Gävle har därefter två avsnitt kvar med enkelspår, förbi gamla Uppsala och 5,5 kilometer mellan Furuvik förbi gamla soptippen i Medora fram till Skutskär.
Dubbelspåret förbi Medoratippen separerades från övriga sträckor när man upptäckte att det fanns massor av gift där. Banverket hade hoppats på byggstart 2006. Sen dess har anslaget krympts och just nu ligger den sträckan för byggstart 2010 i långtidsplanen. Sträckan förbi gamla Uppsala väntas inte starta före 2015.
Den inställda trafiken på Ostkustbanan från i kväll till måndag morgon ersätts med bussar på sträckan Gävle - Stockholm.
X2000-förbindelserna mellan Sundsvall och Stockholm dirigeras om via Avesta och Krylbo. Det medför ökad restid på upp till en och en halv timme.
Intercitytågen på samma sträcka går samma omväg och försenas med mellan en halv och en timme.

OLLE HILDINGSON
026-15 96 38
olle.hildingson@gd.se