Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Taklöst med hårda och mjuka tak

Förr var en cabriolet en taklös bil med ett tygtak av enkel konstruktion – som knappt höll regnet på utsidan. Nu är bilarna praktiskt taget vinterbonade. Men de ger samma friska fläkt med taket nere.

Många drömmer om en cabriolet, särskilt nu när försommarsolen börjar värma och grönskan är som vackrast. Vindrufs i håret ger en känsla av frihet – och det är just vad den taklösa bilen kan erbjuda.

Utbudet av öppna bilar i Sverige är imponerande. Det finns närmare 50 olika modeller (se tabellen) att välja på och de kostar allt från sex miljoner till 135 000 kronor. Cabrioleten är i dag en bil som klarar att hålla vinterkylan borta och går att köra året runt. Särskilt modellerna med plåttak har samma komfort som vanliga bilar.

Ett tag verkade trenden gå mot enbart plåttak, men nu är utbudet ungefär hälften var på tyg- respektive plåttak. En nackdel med plåttaken är att de kräver stort utrymme i bagageutrymmet när taket är fällt – det gäller särskilt de större modellerna vars tredelade tak ligger ovanpå varandra där bak.

Står du i begrepp att köpa en cabriolet finns det några viktiga detaljer att tänka på. Oavsett hur skönt det ser ut att åka taklöst blir det mycket dragigt. Upp till 70 kilometer i timmen klarar man fint, men ökar farten blir det kallt – hur varmt det än är ute.

Se därför till att skaffa en vindstopper – en skärm som placeras bakom framsätet och som dämpar virvlarna och gör färden mer behaglig. Nya cabbar, som Peugeot 308 CC, har också värmemunstycken i nackskydden för att lindra draget i nacken.

Tänk också på att en öppen bil som parkeras lätt kan plundras om du lämnar värdesaker kvar – om inte taket är uppfällt. Det finns larm som utlöses om någon sträcker in en arm i kupén för att plocka till sig mobiltelefoner eller väskor.

Den som vill köpa en begagnad cabriolet bör kolla takets skick: Går det att fälla upp och ner och håller det tätt? Att det luktar mögel i riktigt gamla cabbar får man räkna med.

Om du söker begagnat är det inga problem att hitta en bra cabb under 100 000 kronor. Klassikern är Mazda Miata eller MX5, som den officiellt heter. Här finns bra alternativ för 75 000 kronor och uppåt.

Är du ute efter en cabb att köra året runt kan du titta på Peugeot 207 CC eller 307 CC som har varit storsäljare under flera år. Av dessa modeller finns det gott om begagnade exemplar.

Slutligen ett tips när det gäller dagens cabbar där taken fälls upp och ner med en elmotor: ta reda på hur fort du kan fälla respektive fälla upp taket. Det låter som en liten detalj, men kör du nercabbat och råkar ut för en regnskur så gäller det att snabbt få upp taket. Jag lovar att 25 sekunder mitt i en åskskur är en evighet!