Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Taktil stimulering ger lugn

Nu utexaminerar Gävle kommun sina första beröringspedagoger.
De ska med sina händer ge gamla lugn.

I morgon blir de åtta undersköterskorna färdiga beröringspedagoger.

Under träffar och hemmastudier har de läst om beröring och dess effekter och övat på den taktila stimuleringens rörelser.

Att träna på varandra och själv känna hur det känns har varit nyttigt, säger Rose-Marie Jäderström.

De har redan börjat använda sina nya kunskaper ute på äldreboenden och i nattpatrullen.

– Man ser vilken bra effekt det ger, säger Rose-Marie Jäderström.

Hennes kurskamrater instämmer. De ser ett behov av taktil stimulering. Beröring lugnar och de använder den för att lindra till exempel oro och smärta och vid livets slut.

Annica Olsson arbetar med demenssjuka och tycker att hon kan hjälpa dem att få en bättre kroppsuppfattning.

Också den som sitter i rullstol och har svårt att röra sig får tillbaka sin känsla för kroppen, säger Rose-Marie Jäderström.

– Också den som ger får något tillbaka. Man blir lugn själv också, säger Ulrika Åhl.

Taktil stimulering är en medveten och sinnestränande beröring på bar eller påklädd hud efter ett bestämt och igenkännbart mönster. Det kan handla om allt från tio minuters strykande på händerna till en helkroppsberöring under tre kvart.

Kommer de då att hinna ta sig tid med beröring i vardagen?

Annica Olsson säger att tanken är att den pensionär som behöver ska få det inskrivet i sin personliga plan och då blir den taktila stimuleringen en del i jobbvardagen. De ska kunna lära ut den del av beröringen som någon behöver till kontaktpersonen.

Sinnesstimulering och dess välgörande effekter har på senare år uppmärksammats allt mer inom äldreomsorgen. Ämnet har ingått i föreläsningar för alla i Kompetensstegen, omvårdnadsförvaltningens utbildningssatsning.

Beröringspedagogutbildningen är en påbyggnad inom Kompetensstegen och läraren Karin Nordin, sjuksköterska på förvaltningen, hoppas att det ska bli fler omgångar.

”Man ser vilken bra effekt det ger.”

Rose-Marie Jäderström