Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tände på för att ta hämnd

GÄVLEEn 25-årig man har erkänt att han brände ned ett växthus i Wennbergs handelsträdgård i Strömsbro.

Eldsvådan i början av juni var våldsam och förstörde värden för mellan 1,2 och 1,5 miljoner.Motivet var det hat som 25-åringen odlat sedan två år.

- Han bar på ett agg och kände hämndlystnad, säger Urban Fredriksson, förundersökningsledare vid Gävlepolisen.

Sågs i närheten
Tidigt under utredningens gång fattade polisen misstankar mot 25-åringen: vittnen hade sett honom nära brandplatsen bara timmarna före branden. I slutet av juni togs han in till förhör. Då kom erkännandet.

Nu riskerar han att åtalas för mordbrand, eftersom branden startades på dagtid när det var gott om kunder i handelsträdgården.

25-åringen kom till handelsträdgården för flera år sedan, när han gick på en skola för elever med mentala handikapp i ett annat län. För det fick handelsträdgården ekonomisk ersättning från skolan.
När bidraget upphörde hade Åke Wennberg inte råd att betala en heltidslön. Enligt Åke Wennberg är det orsaken till att 25-åringen ville hämnas.

- När bidragen från skolan försvann trodde han att han skulle bli anställd. Men jag hade inte möjlighet till det. Han ansåg väl att jag skulle ta hand om honom och blev arg, säger Åke Wennberg.

- Till polisen har han sagt att vi varit stygga mot honom. Och att han burit på hämnden länge.

Redan i september 2000 anlades en brand i samma växthus. Men den tog sig aldrig och utredningen lades ned.

Illasinnat skvaller
För Åke Wennberg har tiden efter den anlagda branden varit svår. Det har skvallrats om att hans egna barn, åtta och tio år, skulle ha gjort det.

- Jag hade byggt växthuset själv, med egna händer. Jag har mått pyton. Det känns dåligt när andra vuxna människor pekar ut några, säger han.

Att växthusbranden fick ett så våldsamt förlopp att inget gick att rädda beror på materialet. Bara det nedbrunna växthuset hade rutor av akryl, samma plexiglas som finns i hockeyrinkar. Värmen måste vara extremt hög för att "antända" akrylen som snabbt förångas.

Utom erkännandet binder även teknisk bevisning 25-åringen till brottet. Ingen människa skadades i branden.

MATS HEDSTRÖM