Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tandläkare kallar via mobilen

SANDVIKENSms-meddelanden ska spara pengar och tid åt folktandvården i Gävleborg.Lars Toresson är tandläkaren i Sandviken som sett till att patienterna numera får ett sms, ett textmeddelande på mobiltelefonen, dagen före bokat besök.

- Sex till sju procent av patienterna uteblir på våra kliniker. De som är allra mest benägna att glömma är i åldrarna elva till 19 år och de har i regel mobiltelefon allihopa, säger han.
Den för många ångestladdade tandläkartiden blir alltså lättare att komma ihåg eller - kanske för några - svårare att förtränga.
- Sms:andet har två syften. Det är dels en service till våra patienter, dels spar vi pengar. Folktandvården förlorar mycket pengar på uteblivna besök, säger Lars Toresson.
Tack vare folktandvårdens nya datasystem är det lätt att se effekter av sms:andet; att det lönar sig och hur mycket pengar som sparas.
- Om det på 150 sms-meddelanden blir ett uteblivet
besök mindre, då är systemet lönsamt, säger han.

Alla kliniker i länet
Folktandvårdens mottagning på Linggatan i Sandviken var den klinik där det nya systemet först började tilllämpas. Men sedan månadsskiftet får patienter på alla kliniker i länet en påminnelse via sms, under förutsättning att de har en mobiltelefon och att de har lämnat telefonnumret i patientuppgifterna.
- Det går automatiskt, alldeles av sig självt. Vi har gjort en del inställningar som även gör att klinikerna får sms-meddelanden som talar om vilka av deras patienter som fått påminnelser.
Systemet kommer att utvärderas genom statistik
månad för månad för att se om tillämpandet av den nya tekniken fått effekter.

Används i USA
Det var när Lars Toresson fick veta att sms används inom tandvården i USA som han fick tanken att även tillämpa metoden på hemmaplan. Han är sedan 1976 tandläkare i Sandviken. Intresset för teknik har dock funnits med hela tiden berättar han.
- Jag började med IT på allvar när folktandvården skulle börja uppdatera journalsystemet för fem år sedan, säger han.
Ett omfattande arbete eftersom det för folktandvården innebar att gå från papper till datorer. Lars Toresson blev för tre år sedan IT-ansvarig för folktandvården i Gävleborg. En deltidstjänst kombinerat med tandläkarjobbet var det tänkt. I dag tar IT-biten upp en heltidstjänst.
- Men det var inte meningen så. Jag skulle jobba 30 procent kliniskt, men sedan krossade jag armbågen och blev sjukskriven från jobbet som tandläkare. Men tanken är att jag efter sjukskrivningen ska fortsätta som tandläkare på deltid, säger han.
Lars Toresson är inte orolig för att sms-meddelandena inte når fram, att innehavaren av mobiltelefonen inte kollar av sina meddelanden.
- Jag har ungdomar hemma och vet att om det är något som får dem att reagera så är det om de får sms-meddelanden på sina mobiltelefoner.

SOFIA ÖHLANDER