Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tandläkare prickas

GÄVLEDen tandläkare i Gävle som för drygt tre år sedan använde sin kroppstyngd för att hålla fast en spruträdd pojke i syfte att ge bedövning gjorde fel.

Det slår länsrätten fast i en dom och gör därmed en annan bedömning än hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, som tidigare friat tandläkaren.

Pojken var nio år när han fick en remiss till specialistkliniken på barntandvården i Gävle. På grund av sprutfobi och en genetisk sjukdom som gör slemhinnorna ljuskänsliga kunde pojkens tänder inte lagas på folktandvården.

Terapi
För att bearbeta rädslan för sprutor hade han gått i terapi. Han hade också träffat tandläkaren vid några tillfällen för att få sprutträning. I början på 1999 var det dags för ytterligare ett besök som enligt mammans anmälan slutade i tumult.

Tandläkaren bedövade pojkens överläpp med en salva och stack sedan in en spruta. Nioåringen fick panik, började skrika och försökte ta sig upp ur stolen. Den manliga tandläkaren använde då sin kroppstyngd för att hålla fast pojken och fick hjälp av en kvinnlig tandläkare som tog tag i en arm.

"Pep-talk"
Pojkens mamma har uppgett att tandläkaren gav nedlåtande kommentarer till pojken och beskriver hela behandlingen som tortyr.

Tandläkaren menar att han och den kvinnliga medhjälparen höll fast pojken för att han inte skulle skada sig själv och att kommentarerna var "pep-talk" och ingick i behandlingsstrategin.

Socialstyrelsen
I den tidigare utredningen kom HSAN fram till att tandläkaren förtjänade kritik för sitt förfaringssätt. Ansvarsnämnden valde dock att lämna anmälan utan åtgärd.

Sedan dess har pojkens mamma och Socialstyrelsen överklagat domen till länsrätten i Stockholm.
Domstolen anser att tandläkaren använde mer våld än nödvändigt när han pressade ner pojken i behandlings- stolen. Prickningen blir en så kallad erinran.

- Det är den lindrigaste formen av disciplinpåföljd. Nästa steg är varning och i värsta fall kan legitimationen bli fråntagen, säger Svante Lönnbark, chef för tandvården i Gävleborg.

Att landstingets tandläkare prickas är ganska ovanligt. De fall som har koppling till Gävleborg är färre än ett per år, uppskattar Svante Lönnbark.
Tandläkaren jobbar fort- farande kvar och länsrättens dom kommer inte att ge några praktiska konsekvenser.

- För vår del är det utrett och klart. Jag har stort förtroende för den tandvård som landstinget bedriver, säger Svante Lönnbark.

Såväl tandläkaren som pojkens mamma har valt att inte ge några kommentarer till domen.

ERIK WIKSTRÖM