Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tänk om fler kunde slita och slänga

Det talas ofta om den slit och släng-mentalitet som råder i dag. Jag tycker snarare att det är precis tvärtom. Saker som är i princip oanvända slängs bara för att folk tröttnat på dem.

Jag handlar ofta på second hand och jag minns att för 10-15 år sedan var det verkligen second hand, kläder kunde vara slitna, urtvättade, sakna en knapp osv. I dag är det mesta som säljs där i princip nytt, det ser inte det minsta använt ut och en del plagg har till och med originalprislappen kvar.

Naturligtvis är det bra ur miljösynpunkt att dessa kläder lämnas in och kan säljas vidare och givetvis är det till glädje för mig och många andra som kan köpa "nya" kläder billigare. Men slöseriet med resurser minskar ju inte när folk lämnar bort kläder bara för att de tröttnat på "färgen" och sen går ut och köper nytt.

Tänk vad mycket som folk gör sig av med bara för att de tröttnat på det! Och det gäller inte bara kläder, det är bilar, möbler, telefoner med mera.

Detta beteende skulle jag snarare vilja kalla köp och släng. För helt ärligt, hur många av oss använder kläder och skor tills de verkligen nöts ut? Inte ens barnen nöter ut sina kläder i dag, de får så mycket nytt att de helt enkelt inte hinner slita på dem.

Och mobiler ska vi bara inte tala om, vissa byter telefon fyra-fem gånger per år. Jag menar inte att man inte ska få ha en ny smartphone, men måste den verkligen bytas ut så fort det kommer en ny version?

Själv har jag haft min i snart tre år. Fast jag byter skal på den då och då. När jag nött ut det.

Rose

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare