Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Tänk punk!" – så bra var Gävlekomikerns nya stand up-show

Peter Alzén ser Gastas Hans Carstensens standup-show "Tänk punk!". Den första gjord av en person boende i Gävle - menar arrangören.

Sensommaren 1978 blev jag kompis med en kille som senare skulle döpa mitt första punkband till Pink Pyjamaz. Varför vi blev vänner berodde bara på två saker. Vi ville bli punkare och bilda ett band. Långt senare i livet så kallar jag mig fortfarande för punkare, trots att jag aldrig sett ut som stereotyp i allmänhetens ögon för punkare.

Vi tidiga punkare hade aldrig tuppkam. Vi hade rufsigt hår uppställt hår med raklödder. Vi hade aldrig skinnjackor med nitar, vi hade kavajer från Emmaus som vi målad om på bildlektionen i skolan.

Men varför ser jag mig fortfarande som punkare, jag som inte har hört ett bra punkband sen 1981.

Jo, för den tiden lärde mig att bli ifrågasättande, den tiden lärde mig att om något ska bli gjort så får man göra-det-själv. Än i dag lever jag efter samma devis.

Hans Carstensen är inte bara lärare och boss över stå-upp klubben Gasta. Han var punkare ännu tidigare än jag och med i ett av de tidigaste banden i landet: Butter Utter från Uppsala (en gång i tiden lovande han mig ett exemplar av deras dyrgrip till singel, den har jag inte sett till men det ska inte ligga honom i fatet ikväll). Och när söndagseftermiddagen gick över till kväll berättade han på ett humoristiskt sätt om sin ungdom.

Till tonerna av "Anarchy in the UK" kliver han upp på scenen i en tisha med design där han skrivit av delar av den texten. Han raljerar lite över just det att han tyckte han var cool som gjorde en sån på nätet, vilket var egentligen motsatsen till hur det var i ungdomen då de köpte en begagnad skjorta och med tusch skrev alla band de gillade. Nu hade han dessutom blivit irriterad över att firman som tryckte tishan hade gjort texten lite sned.

När han hade gått ut med reklam om showen fick han ett elakt mail från en av stadens legendariska punkare som skällde ut honom för att punk var på allvar och inget man skämtade om. Men i dag efter att tidningen publicerat en intervju om vad det handlade om skrev samma person ett mail där han bad om förlåt för han hade missuppfattat allt vad Hans skulle göra.

Innan Hans klev upp scenen var det två förband och ska jag vara ärlig var det måttligt roligt så vi fokuserar på huvudakten.

Smart nog lade Hans in musik av Clash, Damned, Ebba Grön och Vibrators som tempohöjare. Då passade han på att springa fram och tillbaka framför den lilla scenen, vilket gjorde den fullsatta Å-Krogen uppspelta. Att prata om punk är svårt då det beror på helt vilka man pratar för. Vissa saker som att beskriva sin rädsla för raggare är helt annorlunda om man själv blivit nedslagen av dem eller om man bara sett allt från sidan, men han berättar både roligt och smått bisarrt informativt.

För folk som inte var med är det kul att höra låttitlar som "Knugens skuk" och bandnamn som "Rävjunk" men även för oss som var med är det rolig igenkänningsfaktor att man ville så mycket, man ville ha jobb, lägenhet och mindre tråkigt liv fast man bara gick i högstadiet.

50 minuters stand-up är långt och väldigt tufft att göra, jag var rädd att det inte skulle hålla ihop men jag tycker nog Hans fixar det, även om det ibland hamnar en del ifrån punk, men han får ihop det bra ändå och att avsluta med en omskrivning av Frans melodifestivalsvinnare "If I were sorry" som i hans nu lätt pubertala text blev "Fy fan va snorit´" är ganska roligt och kanske till och med lite punk.

Läs mer: Så blir våren på Gasta: "Har aldrig varit så komplett startfält"