Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tankbilsolycka stängde riksväg

Lastbilen väjde ut och släpet skar ner i diket och välte. Olyckan stängde riksväg 56 hela tisdagen. Tanken innehöll frätande syra så all trafik leddes om över länsväg 272. Bärgningen blev svår då tanken först måste tömmas på sitt innehåll.

Det var strax efter sju i morse som en tankbil fick möte och väjde ut. Släpet skar ner i9 diket och välte. Olyckan inträffade bara en kilometer norr om avfarten till Gysinge. Det fanns risk för läckage och då tanken innehöll en starkt frätande syra stängdes vägen av. Räddningstjänst och polis var snabbt på plats och all trafik leddes om under hela dagen till länsväg 272.
Räddningsledare Per Ringkvist hardeen svår uppgift då det blev en mycket komplicerad bärgning. Släpet med full tank vägde 32 ton och man vågardeinte lyfta släpet utan att först tömma tanken. 
- Man bedömer att det kan bli en spricka och läckage av syran, säger han.
För att tömma tanken rekvirerades en speciell bil som med hjälp av tryckgas förde över syran till en ny tank.
För trafikanterna som tvingades åka länsväg 272 blev det en besvärlig resa. Det pågår ett beläggningsarbete söder om Årsunda och förbi platsen fungerar det med trafikljus och trafiklots. Något som tog mycket lång tid med alla de tunga transporter som tvingas över Österfärnebo och Årsunda för att åka norrut.