Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tappra musikanter i Älvkarleby

De tappraste av spelmän kom från när och fjärran och trotsade duggregnet när de samlades för att deltaga i den 34:e upplagan av "Byss-Calle stämman" vid Älvkarleby Hembygdsgård förra helgen.

Det hela inleddes traditionsenligt med en spelmansgudstjänst i kyrkan. Därefter samlades man till ett allspel vid minnesstenen över bygdens stora spelman Carl Erson Bössa eller Byss-Calle som han kom att kallas. Där deltog Massa Noguchi från Ulriksdal som värnat svensk bygdekultur i många år och dessutom introducerat nyckelharpsspel och svensk folkdans i Japan. Hans livskamrat Anne de Boussard är också passande nog släkt med Byss-Calle.

Med spelledaren Leif Alpsjö i täten tågade man in på Gammelgårdens tun där alla spelade tillsammans. Där belönades spelmännen med ett märke och ett diplom om de framförde en av Byss-Calles låtar, och historik kring den berömde spelmannen fick man av Stig Lundgren.

För att orka med allt spelande under dagen serverades spelmännen som vanligt köttbullar med potatismos inne i Församlingshemmets lokaler. Arrangör för stämman var Älvkarleby Hembygdsförening med stöd av kommunen och Älvkarleby-Skutskärs församling.

Text och foto: Nils-Olof Engberg