Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tårar på skolavslutningen

SANDVIKEN
Det blev en sorglig avslutning för ettorna på Sandbackaskolan i Sandviken.
Tio minuter innan avslutningen fick de reda på att de inte får träffa klasskompisen Rozerin Batti mer.

Annons
Hon och hennes familj avvisas i slutet av juni.
Klassföreståndaren Thomas Larsson fick besked om avvisningen i onsdags kväll, från Rozerin själv.
- Hon ringde till mig och grät i telefonen, säger han.
Familjen Batti är kurder från Turkiet. För ungefär ett år sedan fick de av migrationsverket avslag på en ansökan om uppehållstillstånd, ett beslut som de överklagade. Den sjätte juni i år beslutade dock utlänningsnämnden att avslå överklagan och att familjen måste lämna landet före den 20 juni, alltså om en vecka.
Pappan har varit politiskt aktiv i hemlandet och misstänks av turkiska myndigheter tillhöra PKK. Familjen hävdar att pappan riskerar politisk förföljelse om familjens avvisas till hemlandet.
Utlänningsnämnden anser dock att det inte finns någon sådan risk eftersom pappan i familjen har frikänts från misstankarna om samröre med PKK av en säkerhetsdomstol.

Inga humanitära skäl
Nämnden anser också att det inte finns några humanitära skäl att bevilja familjen Batti uppehållstillstånd. Enligt utlänningsnämnden kan beslutet inte överklagas.
Rozerin Batti är åtta år och äldst i en syskonskara på tre. Hon kom till sin klass för ungefär två år sedan. Hennes faster, Muazzez Batti, bor i Sandviken sedan tio år tillbaka.
- Rozerin är så ledsen. Hon vill gå kvar i sin klass, berättar hon.
Hennes båda lärare, Thomas Larsson och Anette Gottfriedson, är upprörda och ledsna.
De ifrågasätter varför Migrationsverket inte upplyser skolan om flickans situation. De hade ingen aning om att Rozerin och hennes familj hotades av avvisning.

Skolan fick inget veta
- I går märkte vi ut den hängare och den skolbänk hon skulle ha i höst, klassen flyttar till ett nytt klassrum då, berättar Thomas Larsson.
De tycker att Migrationsverket borde föra dialog med skolan. Åtminstone borde även skolan ha fått utvisningsbeskedet, tycker de.
Beslutet är taget redan den sjätte juni men familjen fick pappren från utlänningsnämnden i onsdags.
- Det hade underlättat känslomässigt om vi och barnen i klassen hade fått chansen att ta ett ordentligt farväl. Nu fick barnen veta det här tio minuter innan vi skulle gå till avslutningen, säger Thomas Larsson.
Det var inte roligt att berätta de sorgliga nyheterna för barnen i klassen på avslutningsdagen.
- De blev så ledsna. Det här var deras första avslutning någonsin och det ska ju vara roligt, säger Anette Gottfriedson.

KARIN BERGKVIST