Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tävla om trädgård för äldre

Nya sköna uteplatser vid fem äldreboenden.
Det är priset i den tävling som Gästrike Återvinnare nu utlyser.

– Vid midsommar hoppas jag att man kan sitta och lukta på de nya pionerna på uteplatserna, säger Britt-Marie Berglund, avfallspedagog vid Gästrike Återvinnare.

Både personal, boende och anhöriga vid äldreboendena i Gävle, Sandviken, Hofors, Ockelbo och Älvkarleby är inbjudna till tävlingen.

Tävlingsreglerna är enkla. De som vill vara med ska helt enkelt beskriva hur drömuteplatsen vid deras boende skulle kunna se ut och motivera varför just det boendet bör vinna. Om förslaget innehåller till exempel bärbuskar, grönsaker eller något annat matnyttigt ökar vinstchansen.

Vinnaren utses av en jury den 1 juni, och redan till midsommar ska vinnarnas drömträdgårdar vara klara.

– Det blir säkert svårt att välja ut segrarna. Det är väldigt populärt med ”sinnenas trädgård”, som redan finns vid en del äldreboenden, så jag tror att många vill vara med, säger Britt-Marie Berglund.

Men vill man vara med i tävlingen gäller det att skynda sig. Nästa vecka skickas tävlingsfoldrarna ut till alla äldreboenden i området och redan den 27 april ska bidragen vara inne.

Tävlingen ersätter de kompostdagar som Gästrike Återvinnare tidigare haft.

– Vi har haft jorddagar i fyra år där folk har fått hämta kompostjord och det har varit väldigt populärt. Men samtidigt är det bara femton procent av alla som verkligen har hämtat någon jord, säger Britt-Marie Berglund.

– Det här hoppas vi att fler får glädje av, säger hon.