Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tavlor på plats efter JO-anmälan

En man i Sandviken anmäler bibliotekschefen i Karlskrona till justitieombudsmannen med anledning av att tavlor med kristna motiv plockades bort ur en utställning på biblioteket.

Annons

Bibliotekschefen och konstnären har sedan dess kommit överens om att tavlorna ska få ingå i utställningen.

Två tavlor plockades bort ur en utställning på totalt 16 tavlor.

När det blev dags för konstnären att ställa ut på stadsbiblioteket i Karlskrona tog hon dit de 16 tavlor som tillhörde utställningen, de flesta med helt vanliga motiv. Dock hade två av dem ett uttalat kristet innehåll och hette ”Änglamas konung” och ”Ett barn är fött”, som porträtterade Jesus och Jungfru Maria.

– Det här är inga anstötliga bilder utan hur snälla som helst. Jag förstår inte alls varför de inte kan hänga i ett bibliotek. Det ska väl vara en kunskapskälla där man kan hämta intryck från allt möjligt, säger konstnären.

Bibliotekschefen berättar varför hon tog beslutet att plocka bort tavlorna:

– Både för innehållet och utrymmets skull. Det blev lite för mycket kristna motiv. Och då valde vi att ta bort de två tavlor som var mest uttalade med kristna budskap. Konst ska få provocera. Men det ska vara i en konsthall där man kan välja om man vill gå in för att se konst. Och hit kommer man inte bara för att titta på konst, utan i första hand för att läsa böcker, studera, eller använda våra datorer.

Sandvikenbon anmälde det hela till JO som en kränkning. Nu är tavlorna på sin plats igen.