Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Taxiförare rånad på dagskassan

GÄVLE En taxichaufför blev i går rånad på sin kassa på 2 500 kronor. Rånaren använde förmodligen en pistol när han tvingade till sig pengarna.
- Chauffören kände ett hårt föremål mot halsen, säger polisens förundersökningsledare.

Annons
Strax efter klockan 03.00 plockar en av Gävle Taxis chaufförer upp en kund i centrala Gävle. Resan går mot Hedesunda. Kunden sitter i baksätet på höger sida. Chauffören har svårt att se hans ansikte men uppskattar att mannen är i 20-25-årsåldern.
När taxin kommer fram till Hedesunda dirigerar kunden bilen in på en liten väg vid ett skogsparti. Då känner chauffören ett hårt föremål mot halsen.
- Pengarna, säger kunden.
Chauffören upplever att föremålet är en pistol och lämnar över kassan som innehåller ungefär 2 500 kronor. Därefter försvinner mannen in i skogen.

En stund senare är två av chaufförens kollegor på plats. Därefter anländer polisen.
- Vi har gjort en teknisk undersökning. En del spår har säkrats, säger polisens förundersökningsledare.
Chauffören blev ordentligt omskakad av händelsen. Under gårdagen blev han erbjuden samtalsstöd för att bearbeta sina upplevelser.
- Vi har ett program för krishantering. Våra anställda erbjuds all den professionella hjälp som de behöver. Jag hoppas att han kan komma tillbaks och fortsätta köra, säger Sven-Olov Hiller, vd för Gävle Taxi.
Taxibilarna är utrustade med larm och GPS-system som gör att en bil snabbt kan lokaliseras om en chaufför behöver hjälp. Sven-Olov Hiller uppskattar att chaufförerna i snitt utsätts för ungefär ett rån per år.

Det andra taxibolaget i Gävle, Taxi Stor och Liten, har redan installerat övervakningskameror i bilarna för att avskräcka eventuella rånare. I början på nästa år följer Gävle Taxi konkurrentens exempel.
- Vi har redan fått tillstånd för övervakning, men än så länge har vi bara hunnit installera en kamera, säger Sven-Olov Hiller.

Erik Wikström
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se