Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Teater för nior mot förtryck och våld

Klara heter tjejen i monologen som uppmärksammar förtryck och våld i relationer. I går träffade rollkaraktären Murgårdsskolans niondeklassare.
– Teater är ett bra sätt att nå eleverna på, säger Monica Rönnlund, projektledare för Kvinnofrid i Västra Gästrikland.

Klara är 17 år och på väg in i sitt livs första relation. Men det som börjat så kärleksfullt utvecklas snart till en vardag fylld med våld.

Hon hamnar omedvetet i ett förhållande där hon plötsligt förtrycks.

I går hölls den halvtimmeslånga monologen i omgångar för niondeklassarna på Murgårdsskolan.

Tidigare i vår har teaterföreställningen visats för nior i Hofors och Ockelbo, sammanlagt ett 30-tal föreställningar, för att uppmärksamma och förebygga våld i förhållanden.

– Många börjar gå in i relationer i nionde klass. Vi vill att eleverna lättare ska kunna se om de själva eller om en kompis befinner sig i en våldsam relation, säger Monica Rönnlund.

Projektet Kvinnofrid i Västra Gästrikland har under drygt två års tid jobbat förebyggande för att stärka stödet för våldsutsatta kvinnor och män.

Tidigare har problemet främst uppmärksammats genom föreläsningar.

– Genom teater får vi ett otroligt gehör från eleverna. Det är ett bra sätt att nå eleverna på. Jag tror inte en föreläsning ensam hade väckt samma engagemang, säger Monica Rönnlund.

Efter varje föreställning i går hölls diskussioner där skoleleverna aktivt fick delta och samtala kring samhällsproblemet.

– Vi hoppas att projektet kan minska behovet av kvinnojourer och att våldet på sikt försvinner helt, säger Monica Rönnlund.