Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det nya Europa speglas på scenen

/

Fem teatrar i Europa, fem pjäser om en europeisk samtid i snabb förändring. Gästspelet ”The Mare Rider”, som turnerar i Sverige och kommer till Gävle i morgon, är en del av det interkulturella projektet ”Europe Now”.

Annons

”The Mare Rider”, som får Sverigepremiär på Södra Teatern i Stockholm den 19 februari, börjar på ett brittiskt BB, men tar sin utgångspunkt i turkisk mytologi. Mitt i Selmas födslovåndor får hon besök av Elka från ”bergen i öst”, som tar med henne ut på sitt svarta sto. Deras färd är drömlik; under ritten på vidsträckta ängar möter de sjöjungfrur och sjöhästar.

Leyla Nazlis nyskrivna drama, som hade världspremiär på Arcola Theatre i London den 25 januari, ingår i samarbetsprojektet ”Europe now” som har initierats av svenska Riksteatern. Med stöd från EU har fem teatrar – förutom Riksteatern och Arcola Theatre även Ballhaus Naunynstrasse i Berlin, Rast Theatre i Amsterdam och Talimhane Tiyatrosu i Istanbul – beställt nyskriven dramatik om ett Europa med nya befolkningsstrukturer och gränsdragningar.

– För att teatern ska vara relevant för fler och behålla sin relevans måste vi titta på vilka berättelser som saknas och se om vi kan bredda utbudet. Det har det här projektet lyckats med, säger Rani Kasapi, verksamhetsledare på Riksteatern.

Det svenska bidraget i projektet är Jonas Hassen Khemiris ”Jag ringer mina bröder”, som specialbeställdes av Riksteatern. Pjäsen spelas just nu på Malmö stadsteater, går sedan ut på Sverigeturné, men kommer också att visas som gästspel på Arcola Theatre i London.

– Det är en pjäs som verkligen har lyckats nå nya målgrupper och fått otroligt fin feedback. Det är många som känner igen sig i den känsla som Jonas Hassen Khemiri försöker förmedla. Det är en bekräftelse att det hamnar på en stor scen och att det är värt att prata om, säger Rani Kasapi.

I ”The Mare Rider” understryks tyngden bland annat av den erkända skådespelerskan Kathryn Hunter, som spelar Elka i pjäsen. Hon har spelat med The Royal Shakespeare Company, varit med i Mike Leighs film ”All Or Nothing” och i ”Harry Potter och Fenixorden”.

Mer läsning

Annons