Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärleken till mat och dans blir teater

/
  • Radhouane El Meddeb kombinerar dans med att laga couscous i sin föreställning som han spelar på teaterbiennalen.
  • Radhouane El Meddeb kommer ifrån Tunisien där folkupproren i Mellanöstern och Nordafrika inleddes i vintras. Men än har störtandet av president Ben Ali inte börjat märkas i kulturlivet.

Som barn hängde alltid skådespelaren och dansaren Radhouane El Meddeb sin mamma i kjolarna när hon lagade mat. Nu lagar han couscous på scenen för att med dans och kokkonst berätta om sin ­familj.

Annons

– Jag älskar att dansa och jag älskar att laga mat, det här är ett tillfälle att göra det jag älskar, säger han i ett av Folkteaterns kontorsrum.

I dag och i morgon står han på Gävle teaters scen med sin föreställning, som är en av teaterbiennalens två internationella gästuppsättningar.

Radhouane El Meddeb har alltid varit med sin mamma, syster och sina mostrar i köket och maten har en central plats i det tunisiska livet.

Vid alla högtider, bröllop, begravningar, omskärelser, förlovningar, i glädje och sorg, äter man tillsammans och det är i hans familj alltid samma rätt, couscous, med lammkött, kikärtor, bönor och en mängd grönsaker.

Med föreställningen delar han med sig av sina upplevelser – och sin mat.

– I alla fattiga länder delar man med sig, ingen kommer hem till någon utan att bli bjuden på något att äta.

Att förtära något tillsammans är viktigt på många håll i världen och han nämner den japanska teceremonin som ett annat exempel.

Med uppsättningen vill han också ge möjlighet att leva i nuet, känna hur dofterna förändras under tiden, höra musik och kastrullskrammel, se dansen och vänta på att maten blir klar.

I dag är allt inrutat och ska gå snabbt, till och med föreställningar, säger han på franska. Producenten Leure Lovat översätter till engelska.

Radhouane El Meddeb utbildade sig till skådespelare i Tunis och flyttade sedan till Frankrike.

I dag bor han i Paris och har sedan 2005 sitt eget danskompani, La compagnie de soi. Dansen är numera hans konstform.

– Jag är friare att uttrycka mig i dansen, förklarar han.

Han kommer till Gävle från Tunisien, där han bor några månader om året och har familj, släkt och vänner.

Det var här revolutionerna i Mellanöstern och Nordafrika inleddes i vintras.

– Det som har hänt var nödvändigt, säger han och hoppas att få se fler länder följa efter.

Under diktaturen var kulturlivet mycket begränsat, skådespelare och intellektuella hindrades bland annat av censur, berättar han. Än har störtandet av president Ben Ali inte hunnit märkas i kulturlivet.

Konstnärer liksom alla andra koncentrerar sig just nu på säkerhet i vardagen och att börja bygga upp ett nytt politiskt och demokratiskt samhälle. Mycket återstår att göra och det kommer att ta lång tid, samtidigt som människor är otåliga och vill att förändringen ska gå snabbt säger Radhouane El Meddeb.

– Det är som ett litet barn som ska lära sig att gå.

Just nu finns också en rädsla för konflikter mellan olika grupper och utegångsförbud har införts.

Mer läsning

Annons