Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knivskarpt och eggande

/

Identitetsfrågor, lycksökande, ångest, stress… Alla har de något gemensamt.

Annons

Det är ämnen som aldrig blir inaktuella. Det är innebörder av ord vi människor lever med varje dag.

Som nyligen tillbakaflyttad till Gävle kan jag relatera till den sparsmakade scenografin med några flyttlådor, en vit garderob och en grå soffa. Föreställningen "Jag är jag och du är du men du är lika mycket jag som jag är du" börjar i ett slags hopp och förväntan inför det som komma skall. Studentmössor tas på och resväskor packas. Men vad händer sedan? Vilken väg är den rätta att gå i livet? Vart vill jag vara om tio år? Vi blickar framåt så pass mycket att vi glömmer att fokusera på nuet.

Trion som tidigare varit elever få Folkteaterns teaterskola ger en knivskarp och eggande föreställning av vår nutid. Det är inte mycket som lämnas till tolkning utan det hela är ganska tydligt. Någon skriker ut bög och går in i den vita garderoben, en annan tänker hög om sin sexualitet eller jämför sig själv med den perfekta väninnan. Teman som är tidlösa men i modern tappning. Alla som ställt sig en fråga om livet någon gång kan relatera. Det handlar om att kastas ut i vuxenlivets stora svarta hav från skolans trygga rutiner. Vi förstår och vi håller med. Den så kallade moderna stressen får en tydlig inramning redan i början av föreställningen när en i publiken visar sig ha glömt att stänga av sin mobiltelefon.

Kan det påhittade "Identitet AB" vara en framtidsutopi eller en horribel tanke?

I periferin finns drömmarna, beundran och avund. I förgrunden speglas rädslan, kraven och jakten på tillfredställelse. Vi identifierar oss genom varandra och på så vis tappar vi bort oss själva. När är vi egentligen oss själva? Men i det mörker som människan kan vara förmedlas också något positivt. Det är ju 2012 och jorden kommer ändå att gå under snart. Humor blandas med allvar med fin timing. Jag får en känsla av att namnen på de här unga skådepelarna är några att lägga på minnet.

Jag går från Folkteatern denna kväll, positivt överraskad och lika road som nedstämd.

Teater vill beröra. Jag är berörd.

Therés Stephansdotter Björk

Mer läsning

Annons