Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norénpjäs i Gävles bakelse

/

För första gången sedan premiären i mars 2011 är Fria Teatern från Stockholm på turné med Norénföre­ställningen Ren. Det är en miniturné i ordets rätta bemärkelse, första och sista stopp är Gävle teater.

Annons

Mellan 60 och 70 föreställningar har den fyra man starka ensemblen hunnit med, samtliga i teatergruppens lilla källarlokal på Kungsholmen med plats för knappt 50 personer.

– Och nu ska vi flytta allting till denna... bakelse, säger skådespelaren Per Lasson och blickar ut över teaterns guldmålade och utsmyckade väggar.

I källaren har de aldrig haft mer än fyra meter till publiken, nu ska de agera på en betydligt större scen och replikerna ska nå fram till sista bänkraden. Dagen innan föreställningen är skådespelarna på plats i Gävle för att hitta rätt ljudnivå och energi samtidigt som dekoren byggs.

Norénpjäsen Ren utspelar sig i en hall till en lägenhet där ”mannen” (Håkan Jonson) och ”kvinnan” (Birgitta Sundberg) står inför ett uppbrott. De ska skiljas och lägenheten som har varit deras gemensamma hem i 30 år ska överlämnas till det yngre paret ”han” (Per Lasson) och ”hon” (Kajsa Linderholm).

– Mannen är djupt besviken och ångestfylld, han tycker att de har haft ett bra liv tillsammans och vill inte bli lämnad. Han förstår inte vad han ska göra, säger Håkan Jonson.

Det yngre paret är på väg att bilda familj enligt den givna mallen. ”Hon” är gravid men fylld av tvivel på hela projektet medan ”han” är mycket nöjd med att bostaden har ett ”bra läge”.

Paren möts i hallen där några flyttkartonger är på väg ut och andra på väg in. De upptäcker att innehållet i kartongerna är likartat, kan det bara vara en slump?

– Under repetitionerna i början funderade vi mycket på hur det hänger ihop. Vi fick nysta upp och lägga pussel för att förstå, säger Birgitta Sundberg.

När Norén själv regisserade pjäsen i Paris för tre år sedan hade paren likadana kläder. Det kan fungera som en ledtråd, men hur relationen mellan paren egentligen ser ut framgår inte av texten.

– Det är en lite mystisk föreställning på det sättet, nästan som en thriller, säger Kajsa Linderholm.

Klockan 19.00 i kväll börjar den.

Erik Wikström

Mer läsning

Annons