Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu får Robert Gustafsson sin drömroll i ”Rain Man”

/
  • Kopiorna. Robert Gustafsson med Jonas Karlsson gör huvudrollerna när ”Rain Man” blir pjäs.
  • Originalen. Tom Cruise och Dustin Hoffman i ”Rain Man” från 1988.

Filmen blev en succé och belönades med fyra Oscar. Nu kommer ”Rain Man” till den svenska teaterscenen. I huvudrollerna syns Robert Gustafsson och Jonas Karlsson.

Annons

Har du glömt ”Rain Man”? Det har knappast Raymond Babbit, ”Rain Mans” autistiske huvudperson som med sin magiska hjärna inte glömmer någonting. Filmen fick premiär 1988 och den 25 januari nästa år kommer en teaterversion till Sverige.

I uppsättningen på Rival spelar Jonas Karlsson och Robert Gustafsson de roller som i filmen gjordes av Tom Cruise och Dustin Hoffman.

– Alla människor, oavsett bakgrund eller personlighet, har några gram av alla dessa syndrom och bokstavskombinationer i sig. Nu gäller det att plocka fram och bejaka det, säger Robert Gustafsson, som kallar ”Rain Man” för en drömroll.

Han minns väl hur han som elev på scenskolan såg filmen och blev djupt imponerad av Dustin Hoffmans gestaltning av den autistiske Rain Man. Robert Gustafsson säger att han känner igen sig i rollfiguren.

– För mig handlar det mycket om kontroll. Jag kan fastna i saker, stänga en dörr och sedan stå och pilla på den i två minuter. Ofta är det när jag är klar med något stort projekt, som att skriva ett manus. I stället för att sätta punkt sätter jag punkt, punkt, punkt...

Medan Robert Gustafsson kastade sig över chansen att gestalta Rain Man var det inte lika självklart för Jonas Karlsson och tacka ja till att spela den unikt begåvade mannens slyngel till bror.

– Jag tänkte först att ”varför ska man göra det här”, men när jag läste manuset blev jag drabbad av historien om den här liraren som upptäcker sin bror och av deras gemensamma resa, säger han.

Även om krocken mellan det udda syskonparet ger upphov till många dråpliga scener är det inte i första hand skratt som Robert Gustafsson och Jonas Karlsson letar efter.

– Det är väldigt många roliga situationer, men under det finns någonting som hela tiden träffar en. Det handlar om vad det är att vara en människa, och att ha en bror, säger Jonas Karlsson.

Carl Cato/TT Spektra

Mer läsning

Annons