Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya krafter på teatrarna

/

Annons

Förändringens vindar blåser i Teatersverige. På tre av landets teatrar tar starka profiler över styret under 2009. Ulrika Josephsson, som blir vd för Folkteatern i Göteborg, ser början till en ny trend.

Marie-Louise Ekman till Dramaten, radarparet Lars Norén och Ulrika Josephsson till Folkteatern i Göteborg och Karl Dunér till Helsingborgs stadsteater. Det rör på sig inom teatern i Sverige – och i samtliga fall har chefsvalen överraskat.

– Jag tycker att det verkar som att man ser lite bredare omkring sig när man tillsätter chefer och regissörer. Det är inte de självklara valen. Jag hoppas att man fortsätter att göra oheliga eller oväntade allianser även om det blir ekonomiskt kärvare, säger Ulrika Josephsson.

På Dramaten har Marie-Louise Ekman dragit in som en virvelvind. Redan innan hon hunnit tillträda genomdrev hon en stor förändring i teaterhuset: i framtiden får barnteatern större utrymme på Kungliga Dramatiska Teatern i och med flytten till Elverket.

– Min första arbetsvecka har gått med dubbel hastighet, säger hon nu. Det som är roligt med att komma som ny chef är att det finns en förväntan på en att det ska hända nya saker. Och det vill ju jag med.

Hon ser det som självklart att teaterns profil kommer att förändras nu när hon tagit över efter Staffan Valdemar Holm. Men hur vill hon inte säga något om i ett så här tidigt skede. Just nu har hon fullt upp med att träffa personalen och lägga repertoaren för 2010-2011.

Folkteatern i Göteborg och Helsingborgs stadsteater får vänta ett tag på sina nya chefer, som tillträder till sommaren. Ulrika Josephsson är också förtegen om vilken inriktning som kan förväntas på Folkteatern, men avslöjar att Lars Norén kommer att regissera på teatern varje år. Ett av de ämnen som duon vill undersöka är arbete.

– Vad är arbete 2009, hur ser det ut, hur definierar vi det i framtiden? Det tycker vi är spännande och vill utveckla.

Trots att de nya cheferna har en gedigen bakgrund i teaterbranschen saknar de alla erfarenhet av att vara just teaterchefer. Det ser ingen av dem som en nackdel:

– Jag tycker det är en fördel, det är en poäng, säger Karl Dunér.

Mer läsning

Annons