Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Och orden blev kött

/

Inte ett ord är struket. Inte ett ord är tillagt. Får vi veta i programbladet och Roger Storm, Berättaren, möter oss utan åthävor, tänder tre ljus och likt diton sitter vi under två timmar, nära och uppflyttade i gradänger på Gävle teaters scen.

Annons

Det är tio år sen han åkte ut med den Storyn, Markusevangeliet från nån gång på 60-talet efter Kristus, välkänd i sin helhet, återsedd i sina delar: Jesus predikar och botar, lärljungarna älskar och tvivlar och så Passionshistorien – tillfångatagandet, Stora Rådet, Pilatus och Barabbas, Golgata, Korsfästelsen – och Uppståndelsen – de tusen och en liknelserna som innehåller alla tiders bröd och fiskar, demoner och senapskorn.

Det behöver inte vara mer, tänker jag, och på vilken otrolig skådespelarprestation det här är. Det skulle kunna bli frälsardikt, men med små, små medel i Roger Storms röst och intonation, blick och gest blir det inkännande enmansteater, det gör att vi hela tiden lyssnar, rycks med, hela tiden har den myllrande bibliska scenen framför oss: Johannes Döparen, Lärljungarna, Mariorna, De hednakristna.

Som i Söndagsskolan, men utan den Thorvaldsenska filmstjärnebilden på den gode herden, med odramatisk iver ges orden kropp, blir till kött. Alla de 16 kapitlen i Markusevangeliet.

Mer läsning

Annons