Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rum för teatern - bara att gasa på

/
  • Teckning av journalisten och konstnären J L Ridter (1854-1921) i mars 1903. Den nyanlagda Strandboulevarden i Köpenhamn mot norr. I bakgrunden syns från höger Köpenhamns svinslakteri och Østre Gasværks dominerande byggnader. I vänsterkant ligger Ny Kalkværks rundugn, som revs kring 1910.

Annons

Nu under vårsäsongen kan musik- och teaterintresserade i Köpenhamn höra och se Beatleskonserten ”Come together” (”några av världens bästa sånger i ett av världens kanske vackraste teaterrum”), ”Macbeth” med dansk teaters stora namn Sofie Gråbøl och Nicolas Bro, i regi av Katrine Wiedemann, och sist europapremiären av en mexikansk-tysk pjäs som kallas (och förstås handlar om) ”Sex”.

Allt på experimentscenen i lilla gasverksbyggnaden i Østre Gasværk på Nyborggade 17 – med tillgång, står det på hemsidan, till baren i foajén.

Det förefaller även finnas en större scen i anläggningens stor gasklocka, dock utan teaterverksamhet just nu.

I GD den 22 januari skrev Björn Widegren om denna lokal, som stannat i hans minne efter ett besök 1977 och som torde ha inspirerat Peter Oskarson till återupplivandet av Gävles stiliga gasklockor.

Norr om nuvarande teatern i Gävle låg stadens första gasverk i tre låga tegelbyggnader. Utländsk expertis, engelsmännen Henry Alexander Milne och James Simpson och säkert fler, uppförde anläggningen, som togs i bruk 1861.

Den drabbades väl av stadsbranden 1869. Våra gasklockor på Atlasområdet på Brynäs tillkom 1893 (den mindre) och 1898, och gas producerades här till 1966.

I Köpenhamn tömdes Östra gasverkets enorma gasbehållare på 1970-talet, och det blev tal om rivning. Verksamheten hade då pågått under nästan ett sekel.

En begåvad dansk snickare, Ludvig August Colding (1815-1888) hade pluggat till fysiker och ingenjör, och 1847 blev han vandinspektør, vattenledningschef, i Köpenhamn. På den posten utarbetade han planerna för stadens vatten- och gasverk och ledde utförandet. Som stadsingenjör från 1858 chefade han även över kloakledningarna och alla andra offentliga arbeten i den danska huvudstaden. Och 1869 gavs han titeln professor.

Det var under hans tid, 1883, som Östra gasverket tillkom. Liksom det första, nu försvunna gasverket i Gävle låg det ganska centralt, i detta fall ett snäpp ifrån Strandboulevarden i den fashionabla stadsdelen Österbro. Arkitekten Martin Nyrop, som även arbetade med Köpenhamns rådhus, ritade byggnaderna.

Rivningshotet under 1970-talet undanröjdes, och man började spela teater där, i ”en lokal med resurser för publikanstorming” och med en akustik som berömdes.

Konserter, dans, musikaler, drama – utbudet har varit brett. ”Jeus Christ Superstar” 2002, H C Andersens ”Snödrottningen”, klassiska baletten ”Nötknäpparen”, musikaler som ”Atlantis” och ”Miss Saigon”...

Men av hemsidan att döma får man ändå intrycket av en något dämpad aktivitet.

Som i Teatergävle.

Annons