Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Urtidsvrål på Fars dag

På Fars dag – så oerhört passande! – ser jag återigen Lars Noréns ”Natten är dagens mor”.

Annons

Hur många har det blivit sen jag såg den första i början av åttiotalet? Omöjligt att säga, men en hel del är det. Av Noréns många pjäser är ”Natten” fortfarande favoritdramat. Och nu i regi av Björn Melander som också signerade den omvälvande Göteborgsförankrade uppsättningen 1983.

Mycket har hänt sen dess. Den här versionen är det mest utlevande jag sett. Medan åskan går föreställningen igenom kommer utspelen som blixtar. Det mullrar hela tiden. Och det osar om replikerna; språket vulgärt, här passeras alla gränser. Förnedringen visar sig sakna botten. Tack och lov sparas inte på den humor som nästan alltid finns inneboende hos Norén. Skrattet befriar inför nästa holmgång i helvetet.

Och aldrig tidigare har jag sett en så klar och tydlig bild av faderns problem. Han super. Visst, det är ju kärnan, poängen. Men han hånas också. Exakt hela tiden. Av sönerna, av modern. Och inte minst som nykter. Hans drickande blir det alla, nästan förväntansfullt, vill ska inträffa. Resten av familjen går bara och väntar på att han ska trilla dit igen. Så att de kan ösa sin indignation över honom. Så att de, som vanligt, får rätt. Pappan blir på så sätt mycket mer offer än tidigare.

Örjan Rambergs suput till farsa väcker därigenom en viss sympati. Man förstår honom. I den här familjen händer ingenting, alla är oföretagsamma. Därför vill alla, på sätt och vis, att han ska ta till flaskan igen. Så att allt blir som vanligt. Så när han gör det blir det ett slags paradoxal lättnad: Vad var det vi sa? Han, den värsta av alla klantskallar, denna sophög på existensens botten, gör ju alltid så. Och han kan hånas igen. Och familjen får, till slut, sitt lugn.

Örjan Ramberg startar lite vagt men når sedan i de stora uppgörelserna ett magnifikt sceniskt mästerskap. Ett urtidsvrål ur fadersrollen på självaste Fars dag.

Björn Widegren

Mer läsning

Annons