Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Teatern och sången har följt Therese

GD GRATULERAR

Hon kör inte bil längre, Therese Emilsson. Nu blir det färdtjänst i stället eller skjuts med goda vänner.

– Man blir ju lite trög i skallen när man är så här gammal, säger hon.

Men trög i huvudet kan man verkligen inte lasta denna sprudlande pigga kvinna för att vara. Det enda besvärliga i livet är synen.

Therese Emilsson berättar att hon numera ser väldigt dåligt eftersom hon har fel på gula fläcken på båda ögonen. Det är tråkigt. Hon kan inte väva eller brodera längre och läsningen sker via talböcker. Men Gefle Dagblad läser hon ändå regelbundet så gott det går. Hon brukar få grannens tidning.

Det var inte helt lätt att boka in ett besök hos dagens jubilar. Therese Emilsson lever ett aktivt liv. En gång i veckan är det teatergruppen hos SPF och en gång i veckan är det sångkören i samma förening. Däremellan bakar hon och lagar mat. Till födelsedagen har hon bakat och fyllt frysen i god tid innan.

– Jag försöker ta en promenad varje dag, säger hon, men i dag var det så grått och dimmigt att jag stannade inne.

Teater är ett stort intresse hos Therese Emilsson. Just nu repeterar hennes teatergrupp ”Det nya hembiträdet” som ska ha premiär i augusti eller september. Den förra föreställningen framförde teatergruppen i SPF Ovansjö tolv gånger på tolv olika platser runt om i Gästrikland.

– Det är många som bokar. Det är ju gratis, säger jubilaren och skrattar.

Therese Emilsson är född i Trönö men hamnade via Stockholm som butiksbiträde på Konsum i Åshammar. Där började hon sjunga i Ovansjös kyrkobygdekör och det bar sig inte bättre än att hon då träffade sin blivande man, Simon.

Paret gifte sig och Therese blev bondmora och fyrabarnsmor. När de avvecklade jordbruket och ende sonen tog över byggde de villan i Åshammar och flyttade in 1975.

– Vi sa att vi skulle bo här i tio år, sedan var vi för gamla.

Therese Emilsson bor kvar fortfarande. Hon har städhjälp och hjälp med snöskottning och gräsklippning. Men det mesta klarar hon själv.

Maken, Simon Emilsson, gick bort 2003. Då hade de varit gifta i 58 år.