Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Teatersamtal om queer på landsbygden

Går det att leva som queer på landsbygden? Den frågan ligger till grund för en kommande föreställning av Folkteatern Gävleborg. Under Gävle Pride ska Mattias Brunn samla in röster om att flytta eller stanna kvar.

Att idén om att det inte går att leva som queer på landsbygden existerar råder det inte någon tvekan om. Frågan är varför det är så. Är det en sanning, eller är det en sanning som blir självförverkligande för att så många väljer att tro på den?

”Landet inuti” har premiär i regi av Folkteatern och Riksteatern i vår. Men redan nu pågår arbetet med att samla in röster och tankar kring frågan om ”queera erfarenheter, storstadsnorm och landsbygd”. Under ett panelsamtal på Gävle Pride på söndag kommer Mattias Brunn, konstnärlig ledare på Folkteatern, tillsammans med Mårten Andersson, Joakim Rindå och Victor Wigardt prata om frågan.

– Panelsamtal är ofta helt värdelösa, säger Mattias Brunn med ett skratt och dissar själva formen.

– Vi vill i stället prata med människorna som är där om deras erfarenheter och ha ett ringsamtal med alla som deltar i programpunkten.

Vad vill de få svar på?

– Vi vill undersöka vad som händer om vi konstant får höra ”du kan inte leva ditt liv här” och börjar tro på den berättelsen.

Mattias Brunn har i många år arbetat med teater som rört sig kring en liknande tematik, som i pjäser som ”No tears for queers” och ”Vårt förakt för svaghet”. Men han säger att han aldrig upplevt ett lika stort intresse och gensvar från publiken, trots att pjäsen bara finns på idéstadiet ännu.

– Det var som att trycka på play, alla ville dela med sig! Det finns en stor frustration och många känner att den bygd eller ort som de kommer från måste leva vidare.

Han är själv uppvuxen i Tyresö utanför Stockholm, men känner ändå igen tankarna om att livet måste levas någon annanstans för att man ska kunna vara den man är fullt ut. Om en homosexuell i Hofors känner att hen måste flytta till Stockholm för att komma ut, existerar det i Stockholm en idé om att det bara går att leva fullt ut som queer i New York.

– Det finns en bild av att på landsbygden ska man vara på ett sätt och i staden på ett annat. Den bilden har inte riktigt utmanats. Det fanns inte i min kropp att jag skulle utmana den berättelsen. Frågan har funnits kvar som ett litet sår: Var det där valet att flytta verkligen mitt eget?

För att samla in de röster som behövs för att skriva pjäsen, kommer de att besöka en rad mindre orter under hösten.

– Vi ska ta oss ut till små orter och slå upp läger där! Vi ska arrangera allt från skrivarworkshops till att hänga på knattefotboll.

*

Läs mer: GD Kultur tipsar om kulturella programpunkter under Gävle Pride