Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teknik för tjejer i sommar

/
  • Sommarskola för teknikintresserade tjejer har funnits många år. 2001 deltog Emma Hedquist och Josefin Söderlund-Palm.

Nu satsar Sandviken på att intressera unga tjejer för tekniska utbildningar. I dagsläget är de underrepresenterade, men genom en sommarskola hoppas man locka fler.

Annons

Industriföretagen har problem att få tag på den kompetens som motsvarar behoven. Samtidigt spås stora pensionsavgångar under de kommande åren. Därför måste fler lockas att utbilda sig inom teknik.

I dagsläget är flickor underrepresenterade på teknikutbildningar på gymnasienivå, men nu ska Sandviken damma av den gamla sommarskolan.

– Det är för tjejer i årskurs 8 vi gör det här. Det är för att få dem intresserade av teknik. Det har visat sig fungera tidigare när vi har haft sommarskola, men vi har inte haft tid att göra det här de senaste tre åren, säger Anne-Marie Morell Östlund, samordnare skola/arbetsliv på Bessemersskolan.

Genom ett bidrag från Sigrid Göranssons stiftelse på sammanlagt 244 000 kronor ska projektet genomföras, troligtvis i slutet av juni.

När sommarskola hållits tidigare år har det resulterat i en ökning av flickor som sökt tekniska gymnasieutbildningar. Målet är att ge de unga tjejerna en bred insikt.

– Grundtanken är att Göranssonska skolan och Bessemer- skolan arrangerar den första veckan och Högskolan i Gävle håller i den andra, säger Anne-Marie Östlund.

Annons