Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Teknik hett i Sandviken

SANDVIKEN
Göranssonska gymnasiet i Sandviken har fått betydligt färre ansökningar i år. 44 av de elever från Sandviken som sökt till gymnasiet har angett skolan som sitt förstahandsval jämfört med 61 förra året.

Annons
Men det innebär inte att intresset för tekniska utbildningar har minskat. Det "vanliga" tekniska programmet i Sandviken har nämligen fått ett rejält uppsving. 16 personer har sökt dit i första hand. Förra året sökte tre personer.

Mattat intresse
Göranssonska gymnasiet, Sandvikens tekniska friskola som är ett samarbete mellan Sandvik och Sandvikens kommun, startades i höstas. Intresset var mycket stort och nära 100 sökande från hela landet slogs om platserna. Även bland Sandvikseleverna var intresset stort, 61 personer angav den tekniska utbildningen som sitt förstahandsval.
Och även om intresset fortfarande är stort har det mattats betydligt. I år har - enligt preliminära siffror - 44 niondeklassare från Sandviken angett skolan som förstahandsval.
Men rektorn för skolan, Mattias Andersson, är inte orolig.
- Jag tycker att 44 är en mycket bra siffra. Det känns bra, säger han.
Minskningen tror han kan ha flera förklaringar. En är att ungdomarna i Sandviken till skillnad mot i höstas nu vet vad det är för skola, de har hört från kompisar och så vidare. Och kraven på utbildningens elever är höga. De läser betydligt mer kurser än på det vanliga tekniska programmet.
- Egentligen ska vi vara försiktiga med några analyser innan vi sett vilka det är som sökt. Förra året sökte det många hit med allt för dåliga betyg för att komma in. Om de med för dåliga betyg undvikit att söka i år behöver det egentligen inte betyda att utbildningen är mindre populär, tror Mattias Andersson.

Oroliga i fjol
Att Sandvikens gymnasieskolas tekniska utbildning fått fler förstahandsansökningar tycker han är bra.
- Det är verkligen jättebra att de fått fler. Vi var ju lite oroliga förra året när den utbildningen fick så få ansökningar. Det är viktigt att det finns flera bra tekniska utbildningar i kommunen.
Intresset för Gävles nya friskola, John Bauergymnasiet, är svalt bland Sandvikseleverna.
Endast en person har angett den skolan som sitt förstahandsval.
Däremot har nio personer angett det nya skeppsbyggargymnasiet i Gävle som förstahandsval.
Bland gymnasieutbildningarna i Sandviken är byggprogrammet populärt liksom samhällsvetarprogrammet.

KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se