Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Teknik tilltalar tjejer också

SANDVIKEN
43 procent av de som vill in på Göranssonska skolan till hösten är tjejer, en hög siffra för en teknisk gymnasieutbildning.

- Det är oerhört bra, säger rektor Mattias Andersson.
I dag är 32 procent av eleverna på Göranssonska skolan tjejer. Men redan till hösten kan siffran ha putsats till. Skolans målsättning är nämligen att hälfen av eleverna ska bestå av tjejer.
- Det är ett av huvuduppdragen vi har, att det ska finns tjejer att rekrytera för företagen i framtiden. Vi har inte råd att gå miste om halva kompetensen, säger Mattias Andersson.
Till de 64 platserna finns 71 sökande. Att så många är tjejer tror han beror på flera saker.
- Dels vårt kursprogram, som har fyra olika profiler - hälsa, språk, forskning och IT. Sen har vi haft väldigt goda exempel från första elevkullen. Tjejerna har varit väldigt goda språkrör för utbildningen, säger Mattias Andersson.
En annan orsak tror han kan vara betygskraven.
- Vi har varit ganska hårda och då gynnas ju lätt tjejerna eftersom de generellt har bättre betyg och är mer studiemotiverade än killar, säger han.
Skolan satsar medvetet på att locka tjejer. I vintras hade Göranssonska bland annat en tjejträff, en information om skolan speciellt riktad mot tjejer.
Mattias Andersson säger att det ofta finns en rädsla från tjejer som är intresserade av teknik att bli ensam tjej på utbildningen.
- Här upptäcker de snabbt att det inte är så.

Nöjd med första året

Han är nöjd med skolans första år.
- Det har gått väldigt bra. Allt har funkat, arbetssätt och lokaler. Sen känns det som om vi alla, personal och elever, drar åt samma håll vilket gör mycket. Det är tufft att starta en helt ny skola. Vi har också fått stark uppbackning av företaget och kommunen, säger Mattias Andersson.

SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander@gd.se