Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Teknikerna rotar efter svar

LINGBO
Orsaken till den brand som totalförstörde det indiska tygföretaget Chola i Lingbo är fortfarande okänd.

Annons
Det nedbrunna huset var även den indiske ägarens V K Sivasubramanians bostad. Polisen hoppas nu på att vittnesuppgifter och den tekniska undersökningen ska kunna ge klarhet.
- Vi har ännu inte kommit fram till något som gör att vi kan säga något om orsaken. Teknikerna har jobbat för fullt sedan i morse. Det har dessutom varit viss isbildning på platsen så de har haft det lite jobbigt, säger Rolf Gustafsson, presskontakt vid Gävlepolisen.

Ingen naturlig orsak
Branden rubriceras dock fortfarande mordbrand, något som tyder på att den misstänks vara anlagd.
- Vi vet inte anledningen än, men i inledningsskedet gör vi en bedömning om det finns någon direkt naturlig orsak till branden. Vi har inte hittat någon sådan än här. Med mordbrand som rubricering har vi även möjlighet att spärra av platsen och kan jobba ostört, säger Åke Östberg, en av polisens tekniker som fanns på plats.
Det gjorde även ett antal poliser som knackade dörr med hopp om vittnesuppgifter från boende i området kring brandplatsen, där i stort sett bara skorstenen återstår av trähuset där firman var inrymd.
- Men vi har inget vittne som säger sig ha sett något oegentligt i samband med branden, säger Rolf Gustafsson.
En tydlig lukt av brandrök låg ett och ett halvt dygn efter avslutat släckningsarbetet fortfarande kvar i området. Den första frågan för polisens tekniker i går var hur och var branden startat.

Lyste upp hela byn

- Det är väldigt kraftigt bränt så det kan bli svårt. Men vi tittar var det ser mest bränt ut. Kan vi sedan någorlunda lokalisera var det börjat så ska det sedan köras mot vittnesuppgifter, säger Åke Östberg.
En nära granne som bevittnade branden berättar att han vid halv tre-tiden på natten väcktes av sin hund som skällde.
- Det gick inte att gå ut på grund av hettan. Hela byn var ljus som på dagen. Man skulle ha kunnat stå långt därute på åkern och läst tidningen.
Han säger att förloppet var oerhört snabbt.
- Jag såg hur alla rutor på övervåningen small på samma gång. Det var ruskigt, men jag visste att det inte var någon därinne, berättar han.
V K Sivasubramanian ska när branden utbröt ha befunnit sig i Sundsvall med sin familj. Han ville i går inte lämna någon kommentar.
- Jag vill inte säga något innan polisens utredning är klar, säger han.

SOFIA ÖHLANDER