Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tekniktrassel vid Ungt Val

SANDVIKENUngt Val blev en flopp på Bessemerskolan.Patrik Lundqvist och de andra killarna som GD träffade innan valet kanske inte får rösta alls. Teknikproblemen har nämligen fått flera lärare att ge upp.

- Det är väl så gott som inställt här. Kanske gör jag något nytt försök med mina klasser den här veckan, men man kan inte hålla på och springa till datasalarna varje lektion för att kanske pricka in en timme när systemet fungerar. Det här är dåligt både för politiken och skolan, säger en besviken Christina Östlund, lärare i samhällskunskap.
Förra veckan skulle nästan 300 000 gymnasieelever delta i Ungt val, arrangerat av bland annat Aftonbladet. En mängd debatter och temalektioner hade ordnats inför omröstningen. Men när det väl var dags att rösta lyckades endast några få komma in på hemsidan. 300 000 ivriga ungdomar var för mycket för den amerikanska leverantören Safevote. Därför förlängdes valet en vecka.
- Visserligen är detta ett experiment, aldrig tidigare i världen har ett så stort val via internet genomförts. Naturligtvis får man acceptera vissa störningar, men absolut inte i närheten av det som varit första veckan, meddelade Anders Gerdin och lovade att problemen skulle lösas.

Inte bestämt
På Bessemer är det inte bestämt hur man gör med valet den här veckan. Enligt Christina Östlund har inte problemen försvunnit helt. Men på Hammar genomförs nu omröstningen enligt förra veckans schema.
- Nu verkar det gå, säger Ingela Lindholm i SP3A när hon med ett klick avger sin röst vid lunchtiden på onsdagen.
Några av de tolv klasser som då hade röstat var i stort sett fulltaliga, men i vissa klasser hade endast en eller två personer masat sig till datasalen.
Men att det skulle bero på datorstrulet, det tror inte Ingela Lindholm. För datorstrul, det är eleverna vana vid.
- Men det blir orättvist om inte alla som vill kan rösta. Jag skulle tyckt det var dåligt om inte jag hade fått göra det. Man vill ju rösta, för det är viktigt att politikerna förstår vad vi tycker.
HANNA JANSSON
F