Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Teknikvecka för tjejer

Varmt och bullrigt – men intressant ändå, tyckte de tjejer som i går gjorde studiebesök på Stora Enso i Skutskär.

Sju tjejer valde att lägga en sommarlovsvecka på den teknikkurs för flickor som Älvkarleby kommun ordnade i år. I dag avslutas kursen på Upptäckarland på Högskolan i Gävle, men eftermiddagen i går var vikt för Skutskärs storindustri.

– Vi får alltid många förfrågningar om studiebesök och säger ofta nej, men teknikintresserade tjejer försöker vi prioritera. Det är bara 17 procent av våra anställda som är kvinnor, så det behövs att fler flickor väljer teknikutbildningar, säger informationschefen Birgitta Johansson.

Hon är av en av de som guidade flickorna på fabriken, där de fick följa produktionen från timmerstock till färdig pappersmassa.

Till slut fick de också göra ett eget pappersark av massan, på hantverksmässigt sätt.

Ett roligt studiebesök, tyckte Viktoria Björk och Evelin Karlsson-Ström, som ska börja i åttan i höst.

De var nöjda med hela kursen.

– Det är roligt att lära sig mer om teknik, säger Viktoria Björk som har ett särskilt skäl att uppskatta besöket på Skutskärs Bruk.

– Min pappa jobbar på virkesmätningen så jag var nyfiken på hur det såg ut här, säger hon.

Allra roligast under den fem dagar långa kursen var, tyckte de, besöket på Vattenfall Utveckling där de fick se den stora modellhallen med modeller över flera av Vattenfalls kraftverk.

Kanske har de kursansvariga, Lars Hillbohm och Annika Ahlenbring, nått sitt mål att locka någon tjej att välja ett tekniskt yrke.

– Jag funderar på att antingen bli något konstnärligt, eller kanske bygga sådana där modeller, säger Viktoria Björn.