Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Teknisk friskola i Sandviken?

Utbildningsföretaget Lernia College AB vill starta en ny teknisk gymnasieskola i Sandviken hösten 2010.
Fullt utbyggd ska friskolan ha 180 elever.
– Konkurrensen är tuff nog redan som det är, säger Ann-Catrin Brockman, S, ordförande i kunskapsnämnden.

De tekniska utbildningarna är populära i Sandviken.

Förutom programmen vid kommunens egen gymnasieskola finns Göranssonska skolan som till största delen ägs av Sandvik.

Programmen har ofta fler sökande än vad det finns platser, även om intresset för Göranssonska avtog något i år.

Det höga söktrycket har Lernia College AB, ett dotterbolag till statliga Lernia, tagit fasta på.

Företaget ansöker hos Skolinspektionen om att få starta ”Sandvikens tekniska gymnasium” med fyra olika program.

De program det rör sig om är el, industri, teknik och energi, det vill säga samma program som finns vid den kommunala skolan med undantag för energiprogrammet.

– Det stämmer att de tekniska utbildningarna är populära. Efterfrågan är i vissa fall större än vad kommunen har råd att stå till tjänst med. Samtidigt befinner vi oss i ett oerhört tufft läge. Många elever väljer andra skolor och vi har varslat personal. Det är svårt att anpassa organisationen när vi inte vet vad som kommer att hända. Ökad konkurrens gör helt klart att det blir ännu tuffare, säger Ann-Catrin Brockman.

Planen är att förlägga den nya friskolan på Lövbackens industriområde där Lernia redan bedriver arbetsmarknadsutbildning för arbetslösa.

I samma område vill kommunen också starta en yrkeshögskola.

I sin ansökan skriver Lernia College AB:

”Avsikten är att vi, i samverkan med kommuner, ska bygga starka regionala centra för yrkesutbildning; där gymnasieutbildning kompletterad av yrkeshögskola öppnar nya karriärmöjligheter för de studerande”.

Det första läsåret ska gymnasieskolan ha 60 elever. Tre år senare ska den vara fullt utbyggd med 180 elever. Minst tio elever per program krävs för att skolan ska kunna starta och bära sig ekonomiskt.

I sin ansökan hänvisar företaget till en attitydundersökning där 80 niondeklassare i Sandviken har intervjuats. Hälften av dem uppger att de skulle kunna tänka sig att gå på ”Sandvikens tekniska gymnasium”.

Kunskapsnämnden i Sandviken ombeds nu yttra sig om ansökan innan Skolinspektionen fattar ett beslut om friskolan ska få starta eller inte.

– Vi får titta på ansökan och fundera över vad en ny skola skulle innebära. Även kringkommunerna berörs av att en ny skola startar, säger Ann-Catrin Brockman.