Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Telefonstrul vid byte av operatör oroar läkare

Sedan landstinget bytte operatör den 1 februari har telefonproblemen ökat.
När patienter söker läkare händer det att växeln ”tappar samtalen”.
– Det finns en uppenbar risk att patientsäkerheten kommer i fara, säger Per Kronmann, ordförande i Gästrike-Hälsinge läkareförening.

Landstinget i Gävleborg har under många år haft Telia som telefonoperatör. Men när avtalet gick ut gjordes en ny upphandling och sedan den 1 februari heter den nya operatören Kalix Tele24.

Skiftet har inte gått obemärkt förbi. Telefonväxeln har inte fungerat som den ska och i vissa fall har patienter blivit bortkopplade.

– Vi vet att vi har tappat samtal. Det är aldrig bra, man ska kunna lita på telefonin, säger Staffan Jonsson, chef för it- och telefoniavdelning.

Enligt honom kan inte enbart den nya operatören lastas för problemen. För att telefonisterna på Kalix Tele24 ska ha en chans att koppla samtalen rätt måste sjukhusets jourlistor vara uppdaterade.

– Vi har genomgått en stor omorganisation och har också en del i det här. Nu jobbar vi för att datorisera våra rutiner så att man direkt kan ta reda på vem som har jour, säger Staffan Jonsson.

Per Kronmann är läkare och jobbar deltid som ordförande för Gästrike-Hälsinge läkareförening.

Han har upplevt en klar försämring sedan operatörsbytet den 1 februari.

– Det finns en uppenbar risk att patientsäkerheten kommer i fara. Om man tappar bort folk i telefonen och patienterna inte kommer i kontakt med rätt läkare så är det ett problem, säger han.

Än så länge har han inga belägg för att patientsäkerheten verkligen har åsidosatts. Men ju längre problemen pågår desto större är risken, menar han.

– Att det kan vara inkörningsproblem när man byter operatör måste man acceptera, men frågan är hur länge. Det här har pågått i tre månader, nu måste problemen rättas till, annars hanteras det inte professionellt, säger han.