Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Temadag om utbrända unga

SANDVIKEN
Ung och redan utbränd?
Allt fler unga mår sämre men förståelsen från de vuxna är liten. Det vill några elever från gymnasieskolans barn- och ungdomsprogram i Sandviken ändra på.

Annons
Den elfte mars anordnar eleverna en dag med föreläsningar, samtal, musik och teater.
Tanken är bland annat att få en diskussion om olika varningssignaler när det gäller psykosomatiska sjukdomar.
Pedagogisk samordnare för dagen är Birgitta Piippola.
- Eleverna funderade över vad de ville förmedla. De vuxna är så stängda och har ingen empati om hur det är att vara ung i dag. Dessutom är det så att ohälsan ökar bland landets ungdomar och det ser ju de här eleverna också.
Genom att anordna temadagen vill eleverna själva ta itu med problemet och på så sätt kunna få en förändring. Man har främst bjudit in tjänstemän och politiker som arbetar med barn och ungdom. Bland annat från folkhälsorådet, primärvården, ungdomsmottagningen och socialförvaltningen. Även politiker, rektorer, lärare, kuratorer med flera har anmält sig för att delta.
Gästföreläsare blir Anna-Lena Planting från Skolverket. Hon kommer att föreläsa om regeringens riktlinjer för hälsa, lärande och trygghet.
Dessutom kommer eleverna själva att framföra teaterscener där man visar på olika situationer som kan vara jobbiga för dagens unga. De kommer bland annat att handla om stressiga föräldrar och om grupptryck.
KARIN BERGKVIST