Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tempelriddarna låser upp sina hemliga rum

Tempel Riddare Manhem har många väl bevarade hemligheter. En av de bäst bevarade är ett skrin som ska finnas inmurat någonstans i Tempelriddarhuset på Muréngatan. Inte ens mästaren själv, Bo Strömberg, vet var det finns.

På grund av vikande medlemsantal sålde ordensbröderna sitt tempel i mars 2007 och hyrde in sig hos Frimurarna. I oktober i år såldes fastigheten till Medietemplet som ägs av Gestrike Media och Precis Reklam. I dagarna flyttar de in i huset efter en varsam renovering. Men mycket av mystiken och detaljerna finns kvar i huset.

– Vi bevarar kulturarvet och återanvänder det som går. Det skulle vara ett helgerån att spackla över det här, säger Joe Formgren, en av delägarna i Medietemplet.

Den gamla pelarsalen blir ateljé med rum för både den befintliga personalen och frilansare. Riddarsalen kommer att hyras ut till bland annat privata fester och de mindre utrymmena blir kontorslokaler och möteslokaler.

Tempelriddarna har alltid varit ett slutet sällskap förbehållet männen. Bo Strömberg gick med i orden 1971. Nu är han mästare sedan elva år tillbaka och kan berätta mer om huset och dess forna verksamhet.

– Medlemmarna kommer från hela samhället men de flesta är från kyrkan, frikyrkan och nykterhetsrörelsen.

Bo blev tillfrågad om han ville gå med i Tempelriddarnas ordenssällskap 1971 och visst ville han det. Han hade hört talas om orden via släktingar och bekanta och visste att det handlade om nykterhet och religion.

För Bo, som var präst före pensionen, var det inget stort steg.

– Det är inga krav på religion eller politik men det ska vara helnyktert. Man blir utstött om man dricker. Vi har ju lite svårare än andra ordenssällskap att rekrytera på grund av det.

Förr kunde man bara lämna sällskapet på två sätt, genom döden och genom att bli utstött. Det senare berodde inte sällan på att ordensbrodern druckit alkohol. Men numera går det att begära utträde ur orden.

– När Tempelriddarna kom till Gävle 1905 var det mycket fylla i Sverige, berättar Bo.

En orden med nykterhetskrav låg alltså i tiden.

Syftet med ordersällskapet är tre – broderskap, gemenskap och nykterhet. Tre är ett viktigt tal och återkommer i mycket, bland annat i stjärnan de använder som symbol. Stjärnan är tre treuddiga stjärnor. Men talet tre återkommer i Tempelriddarhuset på flera ställen. Till exempel är det tre dörrar in till salarna, tre pelare och så vidare.

Som mest var ordenssällskapet uppe i närmare 300 medlemmar men det var när det var nybildat i Gävle. Bara något år senare startades tempel även i Söderhamn och Hudiksvall och medlemsantalet sjönk. För fem år sedan var de knappt hundra bröder och i dag är de 60. Medelåldern ligger på 70 år, en och annan är över 90 år och har varit med sedan 1948, men med hjälp av öppet hus då och då och att de numera har hemsida på internet tror Bo Strömberg på en uppåtgående trend. De har fått in en och annan som är så ung som 35-40 år till sällskapet.

Mycket har varit hemligt i orden men med åren (och internet) har förlåten lättats något.

– Det enda vi inte berättar om är våra ritualer, säger Bo bestämt.

Efter en rundvandring i templet är det just ritualerna som kittlar nyfikenheten men dem får vi alltså inte veta något om. Men andra uppgifter går att få fram för den som vill. Handlingar som sträcker sig ända från 1905 finns bevarade på arkiv Gävleborg men Bo, i egenskap av mästare, måste ge sitt medgivande för att någon ska få se handlingarna. Det finns också tryckta handlingar förvarade i Kungliga bibliotekets arkiv och hos Carolina Rediviva i Uppsala.

Bo berättar i alla fall att ljus och musik är viktigt och sällskapet hade egen organist fram till för åtta år sedan men numera är det inspelad ritualmusik.

– Vid vissa moment är det mer ljus än annars, säger Bo kryptiskt.

Att det har varit ståtliga tillställningar råder det ingen tvekan om. När ordensbröderna samlades var det frack som gällde vid alla ritualer. Klädkoden lättades upp för ett antal år sedan till att gälla mörk kostym men numera är herrarna på väg mot frack igen.

Vid sammankomsterna lagade tempelriddare med matintresse och tempelriddarnas fruar mat i ett stort kök i källaren som de skickade upp med en mathiss. Hissen är numera riven och middagarna ett minne blott.

– Nu blir det bara kaffe och smörgås vid mötena.

Några små märkliga rum eller kryptor i huset har använts vid invigningsriter och ordensbröderna fick nya ordnar vartefter han steg i graderna. Till för bara sex år sedan gömdes ordnarna noga för alla oinvigda men 2004 bestämde en stormästare att ordensbröderna skulle bära dem med stolthet och visa upp dem till allmän beskådan. Vad ordnarna betyder och vad bäraren gått igenom för att föräras en order får vi inte veta.

Men det finns en hemlighet som inte ens han lyckats knäcka. Någonstans i Tempelriddarhuset ska det finnas ett skrin inmurat. Var det finns och vad det innehåller vet ingen i dag.

– Det kan innehålla ett beslut om bygget och kanske något mynt, tror Bo.

Många har funderat och letat under renoveringens gång men något skrin har inte hittats.