Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Temperaturökningen är allvarlig

För den enskilde läsaren blir det omöjligt att kont­rollera vartenda rykte som sprids i klimatdebatten, men kanske bör man fråga sig om man ska lita på majoriteten av klimatforskarna eller de rykten som sprids, skriver Magnus Westerstrand i en replik på Sture Åströms debattartikel.

Annons

I GD den 26/11 får vi läsa en konspirationsteori om att världens klimatforskare, politiker och världsbanken vill införa någon slags diktatur genom att ta den globala uppvärmningen och klimatförändringarna på allvar.

Som stöd för detta anges en rad felaktiga argument som jag återkommer till. Låt oss först bara konstatera att det i dagsläget inte finns någon vetenskaplig akademi som tar avstånd från huvuddragen i IPCC-rapporten men många som stöder den. Man kan säga att det råder samförstånd bland klimatforskarna om att jorden blir varmare och att människan just nu är den huvudsakliga orsaken. Dessutom stöder den vetenskapliga litteraturen tydligt detta (konstigt vore annars).

Anledningen till oron över att vi är på väg in i någon typ av diktatur har denna gång utlösts av Världsbankens rapport ”Turn Down the Heat: Why a 4°C Warmer World Must be Avoided” som visar att om vi fortsätter som i dag så är det möjligt att vi år 2100 kommer att ha värmt upp jorden i snitt med fyra grader. Det är skrämmande men väl inom de möjligheter som till exempel IPCC tidigare visat på.

Då och då ser man dock förvirrade argument om att det inte kommer att bli varmare framöver trots att vi fortsätter att släppa ut växthusgaser, så också i debattartikeln i GD. Bland annat hävdas det att det var varmare på medeltiden och under romartiden men det finns inga globala rekonstruktioner som visar detta.

Felet skribenten gjort är att hänvisa till en lokal studie över norra Europa. Världen är större än så och det är vida känt att olika delar av världen värmts/kylts olika över tid.

Ett annat fel i artikeln är påståendet att bara för att temperaturen förändrats tidigare utan att vi använt fossila drivmedel så styr inte koldioxid klimatet.

Det finns många saker som påverkar vårt klimat, det är inte endast koldioxid. Exempel på sådana saker är vulkanutbrott, havsströmmar och solinstrålning.

Det är dock tydligt att människans utsläpp av koldioxid gör jorden varmare i dag. Fortsatt på det spåret är det också så att vi har haft låg solaktivitet under en tid vilket gjort att temperaturen inte ökat lika mycket på jorden som den skulle ha gjort med en högre aktivitet.

Vilket leder oss till det senaste feltänket att bara för att temperaturen inte stiger lika snabbt hela tiden eller kanske till och med kan sjunka under en tid så skulle det innebära att koldioxid inte har den effekt vi tror den har. Det är tvärtom väntat att man under perioder kan få till och med sjunkande temperaturer på grund av naturliga variationer (som till exempel havströmmars förändringar, vulkanutbrott och förändrad solinstrålning). Tar man hänsyn till detta syns det tydligt att det är som vi trott, våra utsläpp av koldioxid har en värmande effekt av jorden.

För den enskilde läsaren blir det omöjligt att kontrollera varenda rykte som sprids i klimatdebatten och jag kan förstå att det ibland kan kännas förvirrat. Men kanske bör man fråga sig vem man ska lita på, majoriteten av klimatforskarna eller de rykten som sprids.

Ifall man hade allvarlig huvudvärk och 98 av 100 läkare påpekade att det troligen är en hjärntumör som måste opereras bort hoppas jag att flertalet skulle lyssna på de 98 procenten. Inte på de resterande två samtidigt som man hittar på en konspirationsteori om att nog läkarna vill operera in chip i hjärnan för att kontrollera befolkningen och skapa en diktatur (procenten liknar den bland klimatforskarna).

Sammanfattningsvis kan man kanske säga att det är underligt att media inte rapporterar mer om de allvarliga klimatförändringar som jorden står inför ifall vi inte gör något för att bromsa den globala uppvärmningen.

Avsaknad av granskning i miljöfrågor och klimatfrågan har gått så långt att inte ens Miljöpartiet vågar lova att deras budget är nog för att nå deras mål (Dagens Arena 3 september 2012).

Magnus Westerstrand

Gävle, teknologie licentiat, tillämpad geologi

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel