Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tenstaunga besökte Sandvik

För ett år sedan kom Abdi Osman, 18, ensam till Sverige. Då hade han levt utanför samhället i Holland och Tyskland i fem år.

I går besökte han Sandviken tillsammans med en grupp ungdomar från Stockholmsförorten Tensta.

– Sandviken är jättefint. Jag har själv bott på landet utanför Alingsås så jag känner mig lite hemma här, säger han.

Abdi Osman, ursprungligen från Somalia, läser in gymnasiekompetens på Södra Stockholms folkhögskola i Skärholmen. Han är också engagerad i ett projekt på Arbetsförmedlingen som syftar till bättre arbetslivsintegration för nyanlända invandrarungdomar.

– Som det är nu är socialen den första kontakten för nyanlända men efter den 1 december kommer Arbetsförmedlingen att ta över det ansvaret. Vi informerar om vad Arbetsförmedlingen är, säger han – på perfekt svenska.

Via en bekant i Tensta fick Abdi Osman kontakt med Tord Magnusson. Tord Magnusson är känd för den breda allmänheten i Sverige för att han är gift med prinsessan Christina, men han är också sonsonson till bruksdisponenten på Sandvik med samma namn.

Tord Magnusson – den yngre – är engagerad i ett projekt som syftar till att underlätta för invandrarungdomar i Stockholms förorter att få kontakt med svensk arbetsmarknad.

Besöket i Sandviken i går var ett led i det projektet och gruppen, bestående av i huvudsak gymnasieungdomar från Tensta, fick se Sandviken och framförallt besöka Sandvik.

– Det har varit jätteintressant. Vår guide Ingemar Hedin vet verkligen allt, säger Abdi Osman, som också fattade tycke för Sandviken som stad.

– Jättefina hus, det är grönt och mycket vatten. Jag kan tänka mig att bo här om jag kan någon gång, säger han.

I framtiden siktar han på att bli advokat. Fokusområdet blir då asyl- och integrationsfrågor.

– Det är frågor som jag är intresserad av, jag är ju själv invandrare.

För Tord Magnusson väcktes intresset för integrationsfrågor när han i New York träffade en ung man från Tensta.

– Han hette Ahmed, hade höga ambitioner men trots att han bott i Sverige i åtta år hade han knappt träffat någon svensk. Det blev en väckarklocka för mig och vi frågade oss hur vi kunde göra för att öppna upp det segregerade samhället, säger han.

De tog kontakt med skolan i Tensta, började ordna föreläsningar och andra aktiviteter och nu har de hållit på i två och ett halvt år.

– Det finns många smarta personer som kan och vill mycket men som inte har de rätta kontakterna. Det har jag och då kan jag hjälpa till. Och vi hjälper varandra, när jag behöver hjälp med till exempel IT-frågor ringer jag mina vänner i Tensta, säger Tord Magnusson.

Faid Issa, 23, jobbar med nätverket Love Tensta, ”Sveriges första hoppförmedling”, och han tyckte att resan till Sandviken var värdefull.

– Vi gör ofta resor inom Stockholm men det är viktigt att lära känna Sverige utanför Stockholm också, säger han.

”Det blev en väckarklocka för mig och vi frågade oss hur vi kunde göra för att öppna upp det segregerade samhället.”

Tord Magnusson