Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terrordådet i Bombay

Polis har skjutit ihjäl fyra män efter en serie våldsdåd i Bombay. Minst 80 människor dödades och hundratals sårades av angriparna. Bland målen var två lyxhotell, ofta använda av svenska affärsmän, där gisslan togs.
Är du i Bombay, eller är du på väg dit? Känner du någon som är där? Hör gärna av dig till GD.se, webredaktionen@gd.se

Annons

Angriparna sköt urskillningslöst med automatvapen och kastade handgranater, säger den indiska delstaten Maharashtras polischef till Reuters. Attackerna på onsdagen skedde i Bombays centrala turist- och affärsområde, en ganska begränsad del av staden.
– Det kom som en chock. Det gör alltid sådana här händelser, säger Anders Sjöberg, chargés d'affaires i New Delhi, till TT.
– Den här typen av attacker är obehagliga, med terrorister som går in med automatvapen och sprängämnen. Vi har annars inte sett sådana här dåd på sistone, det har mer handlat om bomber på marknader.
Sjöberg säger att Sveriges ambassad följer händelseutvecklingen och håller telefonkontakt med en svenska som befinner sig i ett av det belägrade hotellen.

En grupp som kallar sig Deccan Mujahedin säger sig stå bakom angreppen, rapporterar nyhetsbyrån PTI enligt AFP. Turister som bevittnade attentaten på ett av hotellen, Taj Mahal Hotel, säger att angriparna var män i 20–25-årsåldern.
– Vi har skjutit ihjäl fyra terrorister och nio misstänkta har gripits för attentaten, säger polischefen P D Ghadge.
Chefsministern Vilasrao Deshmukh i delstaten Maharashtra säger att elva poliser dött i strider med attentatsmännen. Han understryker att situationen ännu inte var under kontroll natten till torsdagen.
– Vi försöker driva ut ytterligare terrorister som gömmer sig inne i hotellen.
Fyra–fem personer hade trängt in på hotellen, det legendariska Taj Mahal Hotel och Oberoi. Bland dödsoffren uppges chefen för Bombays säkerhetsstyrkor Hemant Karkare vara.

Anders Sjöberg säger att det finns ett tiotal svenskar registrerade i Bombay.
– Eftersom en del har sin respektive och barn här finns det kanske 15–20 svenskar i staden. Där är också tillfälliga besökare, kanske ett tiotal.
Ambassaden arbetar nu med att ta kontakt med svenskarna.
– Vi har ringt dem som står på vår lista, fått kontakt med hälften och sms:at de andra att de ska kontakta oss, säger Sjöberg.

En svensk kvinna finns på ett hotell som enligt UD delvis ockuperats.
– Hon mår efter omständigheterna väl och befinner sig nu på sitt hotellrum, säger Miriam Mannbro vid UD:s presstjänst till TT.
– De kontaktade svenskarna mår bra och ambassaden fortsätter att lokalisera fler, säger Mannbro.
Lars Näckter och Lisa Rignér från Östersund tvingades fly ner för trapporna från 18:e våningen ut ur hotell Oberoi i Bombay sent på onsdagskvällen sedan en bomb utlösts där.
Lars Näckter säger i Östersunds-Postens nätupplaga att det rådde stort kaos utanför hotellet.
– Vi mer eller mindre gömmer oss nu eftersom vi inte vet om de fått fast alla ännu, för vi hör fortfarande skottlossning.
Paret från Östersund har ring hem till sina anhöriga.

Lars Näckter har just tillträtt en tjänst på banken Merrill Lynch och kom till Bombay för tre veckor sedan. Hans sambo Lisa Rignér praktiserar som sjuksköterska i den indiska staden.
– Min son Lars ringde hem och berättade hur de hörde två kraftiga explosioner i hotellet, och att de fick order om att ta nödutgången via rökfyllda trappor ner till gatan. Nu vet de inte var de ska ta vägen och bo i natt. Allt är kaotiskt, säger Bertil Näckter.En svensk kvinna finns på ett hotell som enligt UD delvis är belägrat av terrorister.
– Hon mår efter omständigheterna väl och befinner sig nu på sitt hotellrum, säger Miriam Mannbro vid UD:s presstjänst till TT.

Ambassaden i Bombay har varit i kontakt med ett tiotal svenskar.
– De mår bra och ambassaden fortsätter att lokalisera svenskar. Det ska finnas nio familjer som bor i staden, säger Mannbro.

Hör av dig till GD.se om du är i eller har varit i Bombay under terrordådet.

Mer läsning

Annons