Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TEST: Här är julens spelnyheter

I Gefle Dagblads hus har personalen förmånen att få välja och vraka bland alla julens nya sällskapsspel. Alla spel ska testas så att ni läsare kan få recensioner och vägledning inför julklappsinköpen.

Som alltid ratas de komplicerade strategispelen av de flesta och blir kvar till sist. I år fick även det lilla oansenliga Dubble skramla ensam i lådan. Det visade sig att spelet var betydligt roligare än kartongen. Utsida och innehåll stämmer alltså inte alltid överens.

En av våra speltestare i år var Elsa, 4,5 år. Tillsammans med pappa Erik spelade hon Mojjes musikspel. Till spelet hör en cd-skiva. Elsa kan inte alla sånger men skivan behövs inte för att spela. Elsa plockar upp ett kort med en banan från högen med pusselbitar. Snabbt kommer hon på en sång om bananer i pyjamas.

Erik får en bild där han ska härma minen på bilden. Korten har fyra kategorier, rim, sång, charader och miner. Lite rörigt att hålla reda på allt men med lite övning går det.

Elsa passar på att plocka åt sig en pusselbit medan pappa läser på reglerna. Elsas nästa kort är charader och hon gör en vacker balettdansös.

– Charaderna är roligast, tycker hon.

Men hur roligt är då spelet? Elsa och Erik är överens. Spelet får en femma av sex möjliga.

Här nedanför hittar du vad våra testare tyckt om alla spelen. Betygen är från 1 till 6 där, förstås, ettan är lägsta betyget och sexan högsta.

-------------------

Prime Quiz

2-6 spelare

Pris: 15:-

IPad-spel som laddas ner från App Store

Omdöme: Prime Quiz är ett frågesportspel för familjen där du är en bergsklättrare. Den som kommer först upp till toppen får svara på tre frågor man tidigare svarat fel på, innan han/hon kan koras som vinnare. På vägen råkar man ut för en mängd hinder som gör att man faller nerför berget. Om du gillar frågespel kommer du att gilla detta. Frågorna är bra och kan ställas in efter ålder. På minussidan kan väl nämnas att man bör vara fler än två som spelar. När man ledsnat på de 450 första frågorna som ingår kan man köpa till fler från appen. Totalt finns 2000 frågor.

Testat av: Stig 53, Carina 50, Dennis och Michaela 22 år.

Betyg: 5

Tribond

Från 15 år

2 eller fler spelare

Speltid: 30 min

Peliko

Pris: 400:-

Omdöme: Det går snabbt att komma i gång. Går ut på att lista ut vad tre ord har gemensamt med varandra. Klarar du ordpusslet belönas du med röda kulor som du bygger till en pyramid. Först med en komplett pyramid vinner. Enkelt och logiskt! Spelet är som utlovat klurigt, däremot saknas spänning. Ingen tidsgräns finns vilket gör att den som ställs inför en ordgåta, en tribond, kan fundera ända tills de andra spelarna tappar tålamodet. Tribonderna skiljer sig enormt mycket i nivå vilket en av spelarna upplevde orättvist. För att underhålla nio vuxna på en fest krävs lite mer, däremot fungerar spelet säkert bra i husvagnen eller på tisdagskvällen.

Testat av: Madelene 24, Fredrik 24, Li 23, och Fredrik 25, med flera

Betyg: 3

Min drömhäst

Från 5 år

2-4 spelare

Alga

Pris: 249:-

Omdöme: Brädspel med hopphinder och små hästar av plast. Först gäller det att i ett memoryliknande spelmoment hitta hjälm, säkerhetsväst, sadel och träns. Börjar gör den som gnäggar bäst! Sedan får man rida ut på banan. Det gäller att först ta sig runt banan utan att hästen river eller vägrar för mycket (detta styrs genom tärningen och speciella marker). Väl många moment och småkrångliga regler gör att det måste spelas några gånger innan spelandet flyter. Från fem år står det på kartongen, men det är optimistiskt, lite äldre ska man allt vara för att spelet ska ge något. Men, ett klart godkänt spel – inte minst för hästtokiga barn.

Testat av: Sara, 6 år, Kalle, 3,5 år, Karin, 38, och Björn, 41

Betyg: 3

Odins table

Från 10 år

2 spelare

Speltid: Från 20 min

Mindwarrior

Pris: 399:-

Omdöme: Något simpel schackvariant på temat nordisk mytologi. De små pappluttarna går till "attack" mot varandra och värderas utifrån kort med Balder, Freja, Loke, Hugin & Mumin och så vidare. Att barn får lära sig om den fornnordiska kulturen är det enda positiva med spelet. Men det hade förtjänat en mer ambitiös utformning. Att någon skulle få en kick av spelet, känns ungefär lika troligt som att gå igång av gnisslandet från en trubbig blyertspenna mot Allers kändiskryss. Låt dig inte luras av att spelet vunnit en finsk utmärkelse för bästa spel. Undvik.

Testat av: Erik och Nils

Betyg: 2

Kuddkrig

Från 4 år

2-4 spelare

Vincit AB

Pris: 249:-

Omdöme: Spelplanen är en säng, målet är att varje spelare med hjälp av en katapult ska kasta upp sina kuddar i sängen. För varje kudde som hamnar i sängen får man placera ett gosedjur på en sängstolpe. Det kan hända att en kudde träffar ett gosedjur som trillar ner från stolpen. Gosedjuret lämnas då tillbaka till ägaren som också måste ta tillbaka en av sina kuddar från sängen. Den förste spelaren som lyckas kasta in alla sina kuddar i sängen vinner och får titeln kuddkrigsmästaren. Enkelt och underhållande för de mindre barnen med föräldrar.

Testat av: Line 6,5 år, Filip 3,5 år, Anna 30 år och Staffan 40 år

Betyg: 3

Safari

Från 4 år

2-4 spelare

Speltid: Från 20 min

Tactic

Pris: 249:-

Omdöme: Brädspel med djungeltema där man ska samla vilda afrikanska djur. Genom att slå tärningen får man leda djurskötaren genom djungeln för att bli vinnaren. Lätt att komma igång, ej tidskrävande och passade utmärkt för 4-åringar. Lite enformigt i längden.

Testat av: Vilmer 4, Viggo 4, Sixten 3

Betyg: 4

Kaniner

Från 5 år

2-6 spelare

Förlago

Pris: 129:-

Omdöme: Kort med morötter och kaniner delas ut till alla spelare. Korten läggs upp ett i taget. Det gäller att hålla räkningen för när det är lika många kaniner som morötter på korten gäller det att hinna först att ringa på en ringklocka. Då vinner man alla kort. Ett till synes enkel spel, men det blir obönhörligen så att det barn som räknar snabbast alltid vinner. Men barn – särskilt små – gillar förstås att ringa på klockan.

Testat av: Sara, 6 år, Kalle, 3,5 år, Karin, 38, och Björn, 41

Betyg: 2

Triovision

Från 7 år

1-6 spelare

Speltid: 20 min

Förlago

Pris: 129:-

Omdöme: Enkelt och roligt spel där man får använda hjärnan. Spelet går ut på att man skall försöka sätta spelpjäser enligt de olika spelkorten. Det finns massor av kombinationer där man måste vara snabbtänkt och taktisk. Det kräver hög koncentration och gillades även av den yngre deltagaren.

Testat av: Tuvalie 10, Robert 35 och Veronica 35

Betyg: 5

Anti-Monopol

Från 8 år

2-6 spelare

Upcoming minds

Pris: 339:-

Omdöme: Taktikspel som är en utveckling av klassiska Monopol, gillar du det kommer du att uppskatta det här. Läs reglerna noga. Även om mycket påminner om Monopol så är spelarna indelade i "monopolister" och "konkurrenter" som lyder under delvis olika regler. De två barnsliga testarna gillade spelet - och gnällde som vanligt över att hanteringen av sedlar tar en massa speltid.  Litet extraplus för att spelreglerna berättar den ocensurerade historien bakom Monopol.

Testat av: Ulf, 61, och Elisabet, 60.

Betyg: 4

Rapidough

Från 8 år

4-12 spelare

Upcoming minds

Pris: 449:-

Omdöme: En variant på levande charader och pictionary fast med modellera. Två eller tre lag om minst två personer vardera drar spelkort där det står vad som ska modelleras fram. Lagen har var sin lika stor klump lera. Lagen ska forma samma sak parallellt. Det lag som svarar rätt snabbast vinner förstås men det är inte poäng man får – utan ett mått lera av motståndarlaget! Det lag vinner som har lyckats erövra all lera från motståndarlaget.

Att knåda lera är roligare än både charader och att rita och att i stället för att samla poäng få stjäla bitar av motståndarlagets lera kändes särskilt lustfyllt. Detta är ett spel som hela familjen gärna spelar igen.

Testat av: David, 46, Kicki, 42, Patrik, 16 och Sofia, 10.

Betyg: 5

Carneval

Från 4 år

2 eller fler spelare

Speltid: 20 min

Competo

Pris: 379:-

Omdöme: Nyckelpigorna är redo att gå på fest när alla har fem olikfärgade prickar. De ska byta färg på prickarna med varandra och måste komma till festen innan myrorna. På spelplanen finns en pil som avgör om man får byta färg med en annan nyckelpiga, som bara får ske om nyckelpigorna vänder sig mot varandra med hjälp av magneter, eller om en myra får komma in på spelplanen. Spelet är slut när alla nyckelpigor har olika färger på sina prickar eller om alla myror har hunnit ut på spelplanen.

Det positiva är att man samarbetar. Negativt är små och pilliga färgpluttar. Lite långdraget.

Testat av: Anna 30 år, Staffan 40 år, Line 6,5 år, Filip 3,5 år

Betyg: 2

Ryktet går

Familjespel från 12 år

4-8 spelare

Speltid: 30 min

Användbart Litet Företag

Pris: 449:-

Omdöme: En blandning av Med Andra Ord och viskningsleken. Det gäller att samla poäng som man vinner på rätt tolkning av medspelarnas teckningar och ord. Spelare ett får ett ord att rita. Spelare två tar över teckningen och ska med ett ord skriva vad bilden föreställer. Spelare tre tar över ordet som den ska rita. Spelar fyra skriver vad den teckningen föreställer... Lätta regler, snabbt tempo och intressant att se hur en teckning av sushi kan sluta med ordet mammamottagning. Välgjort, enkelt och alldeles tillräckligt kul för att spelas också utan poängräkningen.

Testat av: Lars och Doris 58, Emma 29 och Lisa 21

Betyg: 5

Charadspelet

Från 15 år

3-6 spelare

Speltid: Från 30 min

Tactic

Pris: 349:-

Omdöme: Sällskapsspel för vuxna. Samla poäng genom att klara charader och kom först i mål på en enkel spelplan. Riktigt kul spel, du vet att du kommer att gilla det om du hör till dem som gärna ser på "Gäster med gester" på TV. Bra också att instruktionerna har enkel lathund för hur man ska visa de där vanliga men "charadsvåra" småorden; typ "men" och "när". Kort med 1200 charader och ett timglas. Enkelt, lättfattligt, kul.

Testat av: Ulf, 61, Elisabet, 60, Anna, 34, och Magnus, 38 år.

Betyg 5

Star Wars äventyrsfrågespel

Från 7 år

2-6 spelare

Speltid: Från 45 min

Tactic

Pris: 399:-

Omdöme: Ett brädspel med bland annat kraftmätare och där R2-D2 spelar en betydande roll. Bra uppbyggt med flera valmöjligheter. För att ha riktig behållning av spelet ska man ha sett filmerna men det går att vinna utan att ta en enda fråga. En hel del slump alltså. En del frågor är onödigt oklara.

– Jag hatar de animerade frågorna, det ska vara originalet, tycker Star Warsnörden Thomas.

Testat av: Thomas 18 år, Anders 18 år och Erik 18 år

Betyg: 3

Familje-Alias

Från 7 år

3-8 spelare

Speltid: Från 45 min

Tactic

Pris: 279:-

Omdöme: Riktigt roligt spel där barn och vuxna skrattade högt när de gissade och beskrev orden.

Här ska man på tid förklara ord som skola, borsta tänderna och så vidare med ett eller flera andra ord/synonymer. Snurran på spelplanen bestämmer vem som ska gissa.

Testat av: Emma 8 år, Alma 7 år, Rolf 67 år, Jenny 40 och Ebba 4 år

Betyg: 6

Rrråttan

Från 5 år

2-5 spelare

Speltid: Från 20 min

Tactic

Pris: 349:-

Omdöme: Ett brädspel med ett ostskafferi där ostbitar ska samlas på varsin tallrik. Tärningen visar ost, råtta eller ingenting. Råttan betyder att man ska tjuva ost från en motspelare. Det buset gillas av barnen. Har man otur med tärningen får man lämna hela sitt ostförråd till skafferiet. Lätt, roligt spel med många fniss. Spelet har tre olika nivåer, så det går att variera lite.

Testat av: Siv, 67, Jenny, 39, Gustav, 9 och David, 5 år.

Betyg: 6

Lika par leka bäst

Från 18 år

2 eller flera spelare

Speltid: Från 30 min

Tactic

Pris: 349:-

Omdöme: Kortspel/frågesport, man ska kunna gissa rätt på vad partnern som fick frågan svarar. Först in i mitten med båda pjäserna vinner. Roliga frågor. Spelet var enkelt och bidrog till många skratt. Lagom speltid. Passar på parmiddagar. Lite rörigt att veta vem som skulle flytta spelpjäsen. Lite svårt att komma igång.

Testat av: Martin 26 år, Dharmanna 26 år, Helena 30 år och Stefan 37 år

Betyg: 4

Ego

Från 15 år

2 - 6 spelare

Speltid: 20-60 min

Bergsala Enigma

Pris: 499:-

Omdöme: Ett spel om dig, dina åsikter och val i roliga och mer allvarliga frågor. Det går ut på att känna sin motståndare väl och gissa sig till vad de kommer att svara på frågor som: Är kärlek eller lycka viktigast i livet? Vad gör du om chefen ber dig fiffla med bokföringen? Går fort att komma igång och med enkla regler går det dessutom ganska fort att få fram en segrare. Passar bra på parmiddagen med ett glas vin.

Testat av: Pelle 48 år och Annakarin 46 år

Betyg: 5

Buuuh!

Från 5 år

2 - 4 spelare

Speltid: 15- 25 min

Bergsala Enigma

Pris: 399:-

Omdöme: Här gäller det att hämta mjölsäckar från kvarnen utan att bli skrämd av ett spöke. Spelet är finurligt konstruerat med magneter som gör att pjäserna hoppar av spelplanen av förskräckelse när spökena dyker upp. Riktigt kul, men reglerna var lite otydliga.

Testat av: Arvid, 4 år, Erik 37 år och Anna 35 år

Betyg: 4

Place

Från 15 år

2 eller fler spelare

Speltid: 45 min

Spelmakarna

Pris: 420:-

Omdöme: Place går ut på att känna igen bilder och svara på frågor om platser runt om i världen. Ett ganska traditionellt spel med spelplan, pjäser och tärning. Du som kan mest vinner. Inget för dig som helst spenderar semestern på hemmaplan istället för på vägarna med andra ord. Befriande enkelt att förstå och behöver inte ta en hel kväll i anspråk. Kul!

Testat av: Karin, 61 år, Hans 62 år, Maria 35 år

Betyg: 4

R. Scarry Sysselstad

Från 3 år

2-4 spelare

Speltid: Från 35 min

Tactic

Pris: 269:-

Omdöme: Man ska ta sig genom Sysselstad med sina medspelare för att hinna till Picknick-Ön innan Grisarna Vill och Vill-inte ätit upp all maten. För att ta sig fram fortare hjälper alla Gusten Guldbagge att hitta gömda saker i den klassiska R. Scarry tecknade staden. Urkul! enligt barnen.

Testat av: Ebba 4 år, Isac 3 år, Ida 7 år och Alma 7 år

Betyg: 6

Rory’s Story Cubes

Från 6 år

Speltid: Från 1min

Mindtwister

Pris: 129:-

Omdöme: Nytänkande tärningsspel där nio tärningar rullas för att få fram nio olika bilder. Deltagarna bildar sedan en liten berättelse med hjälp av bilderna. Vem vinner? Alla! Du tränar upp din fantasi och vågar berätta din roligaste historia på länge vilket orsakar en total skrattfest bland övriga deltagare.

Perfekt att ha med sig i fickan och passar lika bra för fredagsmyset, i undervisningen på skolan eller på vuxenfesten.

Testat av: Louisa 7 år, Sabina 37 år, Henrik 39 år

Betyg: 6

Mini Mig

Från 14 år

2-6 spelare

Compete Now

Pris: 89:-

Omdöme: Kortspel med tärning och poängblock som efterliknar traditionella Geni, fast tråkigare. Breda och trista frågor. Ett torrt spel.

Testat av: Gunilla 54, Gro, 23 år, Li, 15 år Saga 13 år.

Betyg: 2

Dobble

Från 6 år

2 - 8 spelare

Speltid: 15 min

Bergsala Enigma

Pris: 149:-

Omdöme: Ett sök och finnspel där det gäller att snabbt hitta matchande figurer. Ett kort i vardera spelares hand och ett på bordet. Spelarna ska jämföra sina egna figurer med de på kortet som ligger på bordet. En av figurerna finns på båda korten men den är inte helt lätt att hitta eftersom figurerna är i olika färger och i olika storlek. Fem olika minispel och turneringsalternativ. Superenkelt och skitkul. Passar för barn såväl som för vuxna, på festen eller som tidsfördriv. Lätt att ta med eftersom spelet ligger i en liten, behändig plåtask.

Testat av: Anders 18 år, Erik 18 år, Pia 50 år

Betyg: 6

Högskole-Alias

Från 16 år

4 eller fler spelare

Speltid: Från 30 min

Tactic

Pris: 279:-

Omdöme: Kombination av brädspel och kort, men så litet och nätt att det passar på resa. Man ska försöka förklara så många ord som möjligt på begränsad tid (timglas). Det blir snabbt så dråpligt och humoristiskt att man lätt struntar i vem som leder.  Att man dessutom aktiverar och utökar sitt eget språk är ett stort plus i kanten. Totalt 1600 ord, varav några är ovanliga.

Testat av: Gunilla 54 år, Gro 23 år, Li 15 år, Saga 13 år.

Betyg: 5

Tornisto

Från 6 år

2 - 4 spelare

Speltid: 15 min

Peliko

Pris: 350:-

Omdöme: Lite krångligt att komma i gång men när man väl fattat var det riktigt kul. Spelet är ett brädspel/taktikspel. Går ut på att flytta torn från en sida till nästa. 

Testat av: Micke 40 år, Monica 37 år, Wilma 11 år och Moa 7 år

Betyg: 4

Ett vinspel

Familjespel

Nicogame

Pris: 199:-

Omdöme: Ett kortspel som går ut på att få så många poäng/kort som möjligt. Alternativa sätt att spela beroende på antal spelare samt kunskapsnivå, vilket jag tycker är bra. Spelet är enkelt och lätt att komma igång och perfekt för den som vill testa sina vinkunskaper. Man bör ha ett grundintresse för vin vid köp av detta spel.

Testat av: Malin 40 år, Mats 39 år, Lotta 65 år samt Göran 67 år

Betyg: 3

Hobbiten

Från 10 år

2 -5 spelare

Speltid: 45-60 min

Peliko

Pris: 400:-

Omdöme: Tog 15 minuter av frustrerande läsning fram och tillbaka av instruktionerna innan vi kom igång. Väl inne i spelet blev det bara roligare och roligare. Går ut på att skaffa karaktärspoäng och bygga upp sin egen karaktär. Går att spela på tre olika sätt så har man spelat ett av dem kan man plocka upp spelet igen och prova något av de andra sätten. Tror det här ett spel för fantasy-intresserad då fienderna man stöter på under spelets gång består av Drakar, Alver, troll osv.

Testat av: Martin 20 år och Gustav 19 år

Betyg: 5

Kaleidos

Från 10 år

2 -12 spelare

Competo

Pris: 419:-

Omdöme: Ett kortspel där det går ut på att samla poäng genom att spelarna får varsin likadan bild. Ett kort med en bokstav på dras och ett timglas vänds. Spelarna skall sedan försöka hitta så många föremål som möjligt som börjar på bokstaven som visas på kortet. Jätteroligt spel som var lika roligt för alla oavsett ålder. Bra träning av uppfattningsförmåga, snabbhet och syn. Speltiden kan också påverkas av spelarna själva genom att komma överens om antalet ronder som spelas. Plus för att man också kan spela i lag.

Testat av: Edit 8 år, Axel 10 år, Marie 43 år och Siv 73 år.

Betyg: 6

Bezzerwizzer

Från 8 år

2 eller fler spelare

Speltid: 60 min

Bergsala Enigma

Pris: 699:-

Omdöme: Klurigt och roligt spel som har drag av gamla TP men är roligare när man som vi spelade hela familjen. Uppgifterna som ska lösas är sorterade i 16 kategorier och varierande, roliga och utmanande. Det är helt okej att tävla barn och vuxna i samma spel. Det är inte som i andra frågespel där kunskap och erfarenhet är avgörande. I Bezzerwizzer kan alla vinna. Det är helt enkelt ett mycket bra och roligt spel.

Testat av: Lisa, 12 år, Olle 12 år, Ebba 10 år, Anna 45 år och Tomas 51 år

Betyg: 6

Flipp

Från 10 år

4 eller fler spelare

Speltid: 30 min

Peliko

Pris: 300:-

Omdöme: Ditt lag ska hitta på ord som det andra laget får svårt att gissa. Vinn så många poäng som möjligt och ta dig först runt spelplanen. Vi var blandade åldrar så det var svårt att bestämma vilken svårighetsnivå orden skulle ha. Åldersgränsen på 10 år är bra men om man kommer överens om att skriva enklare ord kan även yngre deltagare vara med. Ett roligt, spännande, fartfyllt spel som man kan spela flera gånger utan att tröttna. Ett minus att bara 3 av 4 pennor fungerade.

Testat av: David 7, Caroline 12, Josefine 12, Anders 38 och Maria 37

Betyg: 5

Tick Tack Boom

Från 12 år

2 eller fler spelare

Speltid: Från 45 min

Kärnan

Pris: 379:-

Omdöme: Tärningar bestämmer vilken kategori kort man ska svara på: Att bilda nya ord av ett givet ord, hand blir tvärhand eller handduk t ex. Kort med två bokstäver ska bli initialerna på kända personer. Kort med många bokstäver blir ett anagram. Under tiden man funderar på svaret tickar en bomb. Det gäller att svara snabbt och slänga över bomben till nästa person. Flest kort förlorar. Stort plus för att bomben tickar olika länge varje gång. Kunde ha varit fler slags frågekategorier. Stort minus för att det inte syns tydligare på lådan att man måste köpa batterier till bomben. Inte så kul att upptäcka det på julaftons kväll!

Testat av: Anders 55, Helena 48, Håkan 48, Lotten 60.

Betyg: 4

Colorio

Från 6 år

2 -5 spelare

Speltid: 10 min

Mindtwister

Pris: 199:-

Omdöme: Ett strategi- och taktikspel i memorystil. Det gäller att lyfta på lock som döljer färger. Varje spelare lyfter på tre lock och antingen lägger bort dem eller täcker över med andra färger. Men då gäller det att du själv kommer ihåg vilken färg som fanns under. Du ska se till att motspelarna får upp fem av samma färg på spelplanen för att slå ut dem. roligt och snabbt spelat! Funderar på om en sexåring förstår det strategiska i det här men skoj var det i alla fall.

Testat av: Hans, 44 år, Emmy 21 år, Leif 51 år och Monika 49 år

Betyg: 4

Morf

Från 8 år

2 – 8 spelare

Speltid: 45 min

Nicogame

Pris: 349:-

Omdöme: Rit- och ordleksspel för hela familjen där det gäller att skapa helt nya ord i stil med pistölj och stokott och kunna visa dem i bild. Både enkelt, snabbspelat och jätteroligt med fin spelplan, många skratt åt konstiga figurer och felaktiga gissningar. Särskilt roligt med pappor som har dålig fantasi.

Testat av: Sally 12, Fanny 18, Helen 49 och Janne 52.

Betyg: 5

Mini Mig

Från 7-13 år

2-6 spelare

Compete Now

Pris: 89:-

Omdöme: Frågesport av klassisk typ. Tärningen avgör frågornas ämne. Den som snabbast kommer upp i fem rätta svar vinner. Reglerna är enkla och spelet är litet och praktiskt att ta med på resan. Trevligt och allmänbildande men frågorna kan vara i svåraste laget för de yngsta.

Testat av: Olof, 6 år, Liv, 9 år, Björn, 50 år.

Betyg: 5

Mitt första frågespel

Från 4 år

2-4 spelare

Speltid: Från 20 min

Tactic

Pris: 279:-

Omdöme: Frågespel. Ett bra första frågespel. Passar lika bra för fyraåring som åttaåring. Går ut på att samla djur.

Testat av: Elsa 4,5 år, Erik 46 år och Veronica 39 år

Betyg: 6

Mästarnas mästare

Från 10 år

3-6 spelare

Alga

Pris: 349:-

Omdöme: Har du bra minne och kan tänka snabbt samlar du poäng, ibland genom dueller mot valfri motståndare. Flest poäng tar direkt en plats i slutduellen där man faktiskt kan möta den som samlat minst poäng! Orättvist eller kanske bra att alla har chans att till slut få bli mästarnas mästare. Ett spel där olika åldrar kan mötas, kanske blir det lite tjatigt med vissa uppgifter som återkommer. Bra med liten spelplan och tydliga instruktioner. Varning för slutduellen då saker kan krossas eller man kan göra illa handen…

Testat av: Erik 11 år, Signe 10 år, Eddie 7 år och Anna 9 år

Betyg: 4

TopRace

Från 8 år

2 - 6 spelare

Speltid: 50 min

Peliko

Pris: 350:-

Omdöme: Lite komplicerat i början när man läste spelreglerna men när vi började spela gick det fort fram och var väldigt roligt. Jag levde mig in i spelet direkt som om jag var på racerbanan på riktigt.

Testat av: Lisa 12 år och Tomas 51 år

Betyg: 5

Mojjes musikspel

Från 5 år

2-4 spelare

Speltid: Från 20 min

Tactic

Pris: 299:-

Omdöme: Samla pusselbitar. Lite krångligt i början men sen väldigt roligt. Variation med sång, charader, mimik och en sång-cd.

Testat av: Elsa 4,5 år, Veronica 39 år, Erik 46 år och Linnéa 17 år

Betyg: 5

Winnie the Poh - Regnspelet

Från 4 år

2-4 spelare

Speltid: Från 15 min

Egmont

Pris: 179:-

Omdöme: Brädspel där spelplanen byggs ihop av pusselbitar. Spelarna får välja mellan att vara Puh, Tiger, Ior eller Nasse. Går ut på att samla så många vattendroppar som möjligt. Den som har flest droppar vid spelets slut vinner. Ibland är pusslandet roligast, ibland vill man faktiskt komma igång med spelet direkt. Försvinner en pusselbit står man utan hel spelplan=negativt. Lättspelat och inte speciellt tidskrävande.

Testat av: Vilmer 4, Filippa 3,5.

Betyg: 4

Perplexus

Från 6 år och uppåt

PlaSmart

Pris: 199:-

Omdöme: Labyrintspel. Med skicklighet, koordination och största möjliga koncentration ska man försöka rulla en kula längs en bana genom att vrida och vända på en plastboll. Helt otroligt vanebildande och svår att släppa ifrån sig – nästan slagsmål om vem som skulle få låna den då vi testade…Man kan tävla mot sig själv eller mot en kompis om vem som kommer snabbast fram, men mer troligt vem som kommer längst…

Testat av: Deniz 7 år, Magnus 43 år, Louisa 7 år och Henrik 39 år

Betyg: 6

Real or Fake

Från 10 år

3-5 spelare

Alga

Pris: 349:-

Omdöme: Spelet går ut på att samla serier av värdefulla föremål, ju större serie desto mera värda. Och att undvika förfalskningar. Den som är rikast vid spelets slut är vinnare. Tyvärr så var vi bara två som spelade, ska väl vara 3-5 stycken egentligen, säkert ännu bättre då, men det gick bra ändå! Ganska trevligt spel men man var tvungen att läsa på ordentligt innan man kunde börja spela.

Testat av: Joel och Marie

Betyg: 4

Piratspelet

Från 6 år

2 -4 spelare

Speltid: 20 min

Peliko

Pris: 250:-

Omdöme: Spelas med tärning och går ut på att flytta pirater runt en spelplan. Det gäller att ta sig fram själv och försöka peta bort motståndarna från spelplanen. Den som får sina pirater i mål först vinner. Spelet går snabbt att lära sig och snabbt att spela. Roligast för de lite yngre.

Testat av: Olof, 6 år, Anita, 8 år, Liv, 9 år, Björn, 50 år.

Betyg: 4

Mini Ubongo Familj

Från 8 år

2-4 spelare

Speltid: Från 30 min

Kärnan

Pris: 109:-

Omdöme: Det här är ett pusselspel som går ut på att bygga pussel så snabbt som möjligt. Den snabbaste vinner kort och den som i slutändan har flest kort vinner. Spelet är roligt och det är inte givet att äldst vinner. Det finns två svårighetsgrader om man vill göra det jämnare mellan de som spelar eller om alla blivit så bra att man vill höja nivån. Det är både bra och dåligt att spelet går fort att spela. Ett perfekt spel att ta med på resan!

Testat av: Oscar 10 år, Julia 12 år, Malin 37 år och Kent 39 år

Betyg: 5

Touché

Från 8 år

2-6 spelare

Speltid: Från 30 min

Tactic

Pris: 269:-

Omdöme: Först är vi skeptiska, men det visar sig att det här spelet har sin charm. Med 108 spelkort av klassiskt snitt ska kombattanterna placera ut plastfigurer i en förutbestämd formation som ett kryss eller fem i rad. Den som har flest uppställningar vinner. Reglerna känns dock oklara och är dessutom stundtals mycket dåligt översatta. Lyckas vi bemästra dem till nästa gång kan det måhända bli en spelomgång till. Det är läge att ta med en äldre släkting för att ge denne en rast från bridgepartierna. Risken förefaller emellertid stor att "Touché" blir tråkigt i längden.

Testat av: Nils, Erik och Linda

Betyg: 3

Familjecharader

Familjespel

Nicogame

Pris: 199:-

Omdöme: Föreställ det som visas på kortet och övriga spelare ska försöka gissa vad man är. Charader brukar vara kul men här var det tråkiga bilder med alltför lätta uppgifter. En fördel är att man inte behöver kunna läsa för att spela.

Testat av: Sally 12, Alice 12, Isak 10 och Jakob 6.

Betyg: 2

World Grand Prix

Från 5 år

2-4 spelare

Speltid: Från 15 min

Ravensburger

Pris: 279:-

Omdöme: Brädspel där fyra racerbilar tävlar tre varv runt en bana. Alla spelare har en växellåda som styr farten, alltså visar hur många tärningar man ska slå med. Oljefläckar, påkörningar och tappade hjul tvingar bilarna att växla ner. Tur eller otur med tärningen styr tävlingen, vilket också gör spelomgångarna helt olika. Har man tur kommer Bärgarna med ett tappat hjul. Fixet med växellådan och varvräkningen gör spelet speciellt. Undrar bara hur länge växellådorna av papp håller. Yngsta spelarens nya favoritspel.

Testat av: Mattias, 40, Jenny, 39, Gustav, 9 och David, 5 år.

Betyg: 6

Klossgubbe

Från 3 år

2 -3 spelare

Speltid: 10-15 min

Användbart Litet Företag

Pris: 329:-

Omdöme: Bygg en gubbe av klossar. Pedagogiskt och enkelt. Treåringen ville hellre bygga själv utan att vänta på sin tur innan han förstod spelrreglerna. Sen när han förstod spelreglerna tyckte han det var riktigt roligt. Han ville dock bygga långa ben, lång kropp och lång hatt. Inte bli klar först. Men vi hade en riktigt trevlig stund tillsammans och tror att vi kommer ha roligt med detta spel även i framtiden.

Testat av: Lisa 34 år, Thomas 33 år och Alvin 3 år

Betyg: 5

Hello Kitty - Fjärilsspelet

Från 5 år

2-4 spelare

Speltid: Från 20 min

Egmont

Pris: 279:-

Omdöme: Detta är ett brädspel som går ut på att samla fjärilar i rätt färg. Spelet är lätt att förstå och enkelt att komma igång. Roligt och uppskattat för de mindre med Hello Kitty figurerna/pjäserna

Testat av: Nova 3 år, Malin 40 år samt Mats 39 år

Betyg: 4

Är vi inte framme snart?

Från 5 år

2-4 spelare

Speltid: Från 30 min

Kärnan

Pris: 99:-

Omdöme: Kortspel där det gäller att samla poäng. Drar du ett kort med en lastbil så får du poäng när du sett en sån, nästa kort kan föreställa en ko eller en joggare. Lätt att förstå. För alla åldrar. Vissa kort är tyvärr årstidsbundna. Plus för att det blir en lugn och rolig bilresa.

Testat av: Elsa 4,5 år, Erik 46 år, Veronica 39 år

Betyg: 6

Går alla i Kina upp och ner

Från 12 år

2-6 spelare

Speltid: Från 45 min

Kärnan

Pris: 379:-

Omdöme: Den som kan mest klarar sig bäst. Kanske. Här ska du också ha turen med dig för att ta dig runt spelplanen med tärningarnas hjälp. Frågekorten bekräftar och tar död på myter om det mesta. Ibland är det hysteriskt roligt och ibland bara obegripligt eller svårt. Inget för de yngre men passar bra för kompisgänget som gärna utmanar varandra under en kväll.

Testat av: Malin, 31, Peter, 33, Fredrik 31 och Sara 27

Betyg: 3

Monte Cristo

Från 8 år

2-4 spelare

Speltid: 60 min

Vincit

Pris: 359:-

Omdöme :Det här är ett brädspel/strategispel där man ska samla poäng. Spelet är snyggt och kan kanske bli roligt efter ett tag MEN vi hade jättesvårt att komma igång. Instruktionerna är väldigt otydliga och röriga och hela spelet känns överarbetat med alltför många komponenter. 8 år är en för låg rekommendation enligt oss.

Testat av: Oscar 10 år, Julia 12 år, Malin 37 år och Kent 39 år

Betyg: 2

Alfapet

Från 10 år

2-4 spelare

Alga

Pris: 399:-

Omdöme: Även om Alfapet i digital variant (Wordfeud) slår alla rekord och spelas i snart varje smartphone så är ändå originalet ett snäpp bättre. Att tillsammans våndas, testa ord, ifrågasätta, bevisa visa SAOL, hitta lösningar, argumentera för "nya" ord helt enkelt oslagbart. Att spela tillsammans är bäst.

Testat av: Anna 45 år, Tomas 51 år och Joel 20 år

Betyg: 6

Smurfspelet

Från 4 år

2-4 spelare

Speltid: Från 15 min

Egmont

Pris: 179:-

Omdöme: Ett enkelt brädspel där det gäller att komma först i mål. Längs vägen lurar Gargamel - men har du tur får du hallonsaft eller sarsaparill (smurfarnas favoritmat) som ger extra skjuts. Vår unga testpanel förstod snabbt upplägget och kunde sedan spela själva utan vuxna deltagare. Ibland är det bäst att inte krångla till det, de tyckte spelet var urkul.

Testat av: Arvid, 4 år, Nora, 3,5 år, Anna, 35 och Maria, 35

Betyg: 5

Alfapet Twist

Från 10 år

1-4 spelare

Alga

Pris: 249:-

Omdöme: Ett taktikspel som bottnar i det klassiska Alfapet. Som inbitna Wordfeudspelare är detta ett jätteroligt spel där man skall få så mycket poäng som möjligt i olika ordkombinationer. Lätt att komma igång med och högt speltempo. Tyvärr kunde vi inte spela klart eftersom kuben rasade isär.

Testat av: Robert 35 år och Veronica 35 år

Betyg: 5

Hello Kitty - Äppelspelet

Från 4 år

2-4 spelare

Speltid: Från 15 min

Egmont

Pris: 179:-

Omdöme: Mysigt trä/pussel-spel. Bygg upp spelplanen som kommer i form av ett pussel. Slå färgtärningen för att ta dig upp på stegen och samla ihop äpplen. Den som med tur lyckas få mest äpplen utan mask i vinner.

Snabbt och enkelt att spela. Bonuspoäng för spelplan som ett pussel.

Testat av:Jonna 3 år, Louisa 7 år, Henrik 39 år

Betyg: 5

Bamse 4 i rad

Från 4 år

2-4 spelare

Speltid: Från 15 min

Egmont

Pris: 179:-

Omdöme: Taktikspel som går ut på att lägga fyra honungsburkar i rad på den bildkombination som tärningarna visar. Tränar både färger och tålamod liksom besvikelsen att inte alltid ha den kombination på spelplanen som tärningarna visar. Svårighetsgraden kan varieras. Bra med stabila trädelar men minus för att klistermärkena på tärningarna nöts ut fort.

Testat av: Linda 35 år, Johan 37 år, Emil 3,5 år och Albin 2,5 år

Betyg: 5

Jolly Octopus

Från 4 år

2-4 spelare

Speltid: Från 15 min

Ravensburger

Pris: 249:-

Omdöme: Bläckfisken Jolly sitter på en klippa och viftar med sina åtta armar. Spelarna ska försöka plocka plastkrabbor från klippväggen utan att vidröra det kittliga blötdjuret. Ett spel som ser betydligt roligare ut än vad det är. Blev tråkigt ganska omgående.

Testat av: Arvid, 4 år, Erik, 37 år och Anna 35 år

Betyg: 1

Snurra flaskan

Från 16 år

2 -8 spelare

Speltid: 30 min

Nicogame

Pris: 249:-

Omdöme: Ett typiskt spel för ungdomar. Spelet går ut på att flaskan snurras och den som flaskan pekar på får besvara en fråga, t ex: "När drömde du en exotisk dröm senast? Berätta vad som hände i drömmen" men också kan korten utdela en uppgift, t ex att man ska lägga handen på rumpan tillhörande någon av medspelarna. Ett typiskt klassdisco i sjuan-spel, med sin "Sanning eller konsekvens"-liknande uppbyggnad. Kul om man är på rätt humör, spela med dina tjejpolare eller på fest!

Testat av: Fanny 18, Tommy 18 och Sofie 18

Betyg: 4

Star Wars Clone Wars – Jedi Duellspelet

Från 4 år

2-4 spelare

Speltid: Från 15 min

Egmont

Pris: 179:-

Omdöme: Ett brädspel med tre olika tärningar; för de onda, för duellering och för antal steg. Fyra onda Star Warsfigurer på spelplanen som man duellerar emot med hjälp av tärning. Först i mål vinner. Ett enkelt spel som är lätt att sätta upp och enkelt att förstå. Lite fix första gången med klistermärken på tärningarna. Roligt, lätt och snabbt spel, svåra namn på figurerna dock.

Testat av: Elly 5 år, Elin 7 år, Emma 6 år.

Betyg: 3