Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Test visar inga jordnötter i produkterna

Nu har provsvaren kommit när det gäller maten som Elin Wahlgren åt kvällen när hon blev sjuk. Varken jordnötsprotein eller sojaprotein har hittats i de fyra misstänkta produkterna.

Laboratoriet Eurofins i Lidköping är klara med sina tester av resterna av den mat som 16-åriga Elin Wahlgren och hennes kamrat åt den 23 juli. Måltiden som man misstänkt kunde innehålla spår av jordnötter.

Det skulle kunna förklara den kraftiga allergiska reaktion som man trott att jordnötsallergikern Elin Wahlgren dog i sviterna av.

Provsvaren går emot den tanken.

– Vi har fått trovärdiga uppgifter om att Elin Wahlgren kan ha dött av jordnötsallergi även om sjukhuset inte bekräftat det. När man är allergisk mot jordnötter ligger det också nära till hands att man är allergisk mot sojaprotein och det är därför vi valt att testa för båda, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Martin Myhrberg i Sandviken.

Han åkte till Livsmedelsverket i fredags med tre referensprover för fortsatta tester. Alla inblandade företag är dessutom kontaktade och när det gäller det engelska företaget Quornfood försäkrar de att deras produkter inte innehåller jordnötter.

– De har varit väldigt angelägna att få reda på provsvaren.

Hur tänker ni nu?

– Det mest troliga är att Elin Wahlgren fått i sig jordnötter på annat sätt än genom de här produkterna men vi vet fortfarande inte om hon också ätit något annat, säger Martin Myhrberg.

På Livsmedelsverket har man börjat analysera inköpta prover av alla fyra produkterna med rätt batchnummer, utom quorn. Svar kommer senast onsdag.

– Men det är osannolikt att vi skulle få ett annat resultat även om våra metoder är lite annorlunda, säger Karl-Erik Hellenäs, seniorkemist på Livsmedelsverket.

Magnus Wickman, barnläkare vid Sachsska barnsjukhuset i Stockholm och professor vid Karolinska Institutet i pediatrisk allergologi är expert på allergier och informerad om fallet. Han säger:

– Det förvånar mig inte alls. Hela tiden har det varit min känsla att det inte kan vara jordnötter. Jag kan säga att det är väldigt skönt för alla parter att man inte hittade jordnötter för då hade det varit en väldigt liten mängd som hade orsakat ett dödsfall.

– Jordnötter har en så intensiv smak och flickan kände ingenting. Om hon överhuvudtaget reagerade på ett födoämne tror jag att hon reagerade på något hon åt i större mängd.

Magnus Wickman förutsätter att blodprover tagits på lasarettet för vidare analyser av allergiantikroppar i den mat flickan åt.