Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Testeboåns fiskar ska filmas

/
  • Under onsdagsmorgonen installerades fiskräknare i Testeboån.
  • Räknaren ska både registrera och filma fisk som simmar uppströms för att leka.

Under onsdagsförmiddagen installeras en automatisk fiskräknare vid Strömsbrodammen i Testeboån. Anordningen ska bland annat filma fisken som simmar förbi. Syftet är att registrera hur många av de hotade arterna som simmar uppströms för att leka.

Annons

– Under säsongen juni-oktober kommer vi ha fiskräknaren i gång, säger Pär Granström, fritidsstrateg på Kultur och fritid Gävle kommun. Det är tänkt att också allmänheten ska kunna se fisken simma på webben.

Arbetet med fiskräknaren är en fortsättning på projektet som påbörjades förra året med att bygga en ny fiskväg för att leda fiskarna rätt. I stället för att simma mot kraftverket ska de i stället ledas upp i ån så att de kan föröka sig. Hotade arter som lax, havsöring och ål är några av de mest intressanta för projektet.

– Det är en ganska avancerad anläggning vi installerar nu. Syftet är att vi ska få en bättre överblick av hur fiskbeståndet i Testeboån ser ut, säger Pär Granström.

När fiskräknaren är installerad är det tänkt att den ska räkna fisk varje år under säsongen då fisken vandrar uppströms. När den inte är i bruk kommer den att tas upp ur vattnet och förvaras inomhus.

LÄS ÄVEN:

Fisken får flytta när åbotten ska höjas

Kraftverksstopp ska rädda laxen

Annons