Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Textilutbildning i Sandviken – igen

Sandviken är på väg att få tillbaka en eftergymnasial textildesignutbildning, den här gången i privat regi.

– Det känns riktigt spännande att kunna återskapa något som försvunnit, säger delägaren Birgitta Persson.

2011 stängde yrkesvuxutbildningen i textildesign i Sandviken. Utbildningen hade anor från 1960-talet och har saknats av många.

Men när nu Birgitta Persson tillsammans med sonen, ekonomen Tomas Persson, startar Textil Design Skolan tas traditionen upp igen. Dessutom troligen i Hammargymnasiets gamla lokaler där även den tidigare textilskolan höll till, om än inte i exakt samma del.

– Vi hoppas få gott om elever, några har redan ringt, säger en hoppfull Birgitta Persson.

För två år sedan gick Birgitta Persson i pension efter 40 år på hantverksprogrammet på Polhemsskolan. Att hon nu hoppar på ett nytt projekt har att göra med att hon identifierat ett behov av en textildesignutbildning och att hon gärna vill att den hamnar i Sandviken.

Utbildningen ska fylla luckan som finns mellan de gymnasiala utbildningarna och högskolorna och enligt Birgitta Persson är den unik i sitt slag i Sverige.

Utöver de textil- och designrelaterade delarna finns det inom utbildningens ram också en entreprenörsdel som ska ge studenterna grundläggande kunskaper i att driva företag.

– Vi vill bidra till att det skapas nya jobb, det är vi verkligen intresserade av, säger Birgitta Persson.

Utbildningen är ettårig och ska ta in 18 studenter per termin. Starten sker redan vårterminen 2014 och riksintag tillämpas, det vill säga utbildningen kan sökas oavsett hemort i Sverige.

Till att börja med kommer en lärare att anställas på heltid och när nästa termin drar i gång behövs ytterligare en. Därutöver ska en person timanställas.